UBS: Моментът е непрогнозируем за M&A

Карълайн Симънс, инвестиционен директор на UBS Private Bank Великобритания

06:30 | 1 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Наскоро излезе отчетът на UBS, в който посочвате как виждате да се разгърне годината. Знам, че гледате двете полугодия. Как се позиционират инвеститорите в зависимост от начина, по който ще се разгърне икономическата траектория през 2022г?

Очакваме до голяма степен продължаване на цикличното възстановяване през първата половина на годината, а след това нормализиране на ръста, инфлацията и в някои области – и на паричната политика през втората половина.

През първите етапи печелившите в глобалния растеж са цикличните акции– енергетика, финанси и други подобни. А през втората половина на годината малко по-отбранителните сектори като здравеопазване, когато растежът стане по-умерен.

Карълайн, има ли нещо, което бихте продали в момента, защото изглежда неспокойно, а освен това има няколко сливания и придобивания в Европа, а също и в Обединеното кралство?

Доста лесно е да се види кой ще направи сливане и придобиване. Трудното е да се избере момента.  Можете да набележите цел, но моментът е много непрогнозируем.

Бих казала, че секторите, на които сме по-малко склонни да обърнем внимание са недвижимите имоти, промишленият, който е скъп, потребителските основни стоки. Така че това са тези, които през следващите няколко месеца няма да се представят особено добре при спада, който имаме, но все пак ще имат висок ръст и висока инфлация.

При ниската доходност на облигациите, инвеститорите в доходност са в трудна ситуация.

Неконвенционална доходност ще носи частното кредитиране, където можете да получите до 600 базови пункта спред спрямо базовите нива.

Може също да се насочи поглед към някои синтетични опции, за да се генерира известен доход. Възможно е и акциите, които плащат дивиденти, ако са готови за излагане на този риск. Това са сферите.