M&A стигна $1 трлн

Стивън Фелгойз, съдиректор M&A, Goldman

09:30 | 27 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Миналата седмица споменахме за възможността за сделка за 45 млрд долара между PayPal и Pinterest. Сега се оказва, че няма да стане. Но дали има тренд голяма част от огромните сделки, за които чуваме да не стават? Ще имаме ли нов рекорд на малките сделки?

Изключително – голяма част от транзакциите са между 1 и 10 млрд долара. Все още се водят много преговори за по-големи суми, дори мисля, че тази седмица или миналата, според това как броите дните, това ще бъде най-активния пазар на сливания и придобивания в историята.

Далеч над годишния обем на едни от най-активните пазари на M&A.

Преговорите продължават. Сделките някой път стават, друг път – не. Движенията обаче са гигантски и преговорите от най-малките до най-мащабните продължават ускорено.

Какво води сливанията и придобиванията  към този рекорд?

Интересно е, че има фундаментално препозициониране.

Бордовете на компаниите и акционерите им излизат от пандемията – дано да излизаме от нея – и оглеждат стратегическия пейзаж.

Искали да нещо да направят или е трябвало да го направят, но сега нещата само се ускоряват.

Например в технологиите, които подкрепиха компаниите и накара всички да преосмислят ролята им. Акционерите го подкрепиха и бордовете го приеха.

В каква степен компаниите и акционерите си казват, че си струва да се поеме риска, защото M&A е винаги някакъв риск – да излязат и да купят някоя компания, за да видят дали могат да растат и неорганично?

Вижте, бордовете решиха, че ако трябва да с е препозиционират, трябва да поемат инициативата. Трябва да имаш стратегия, да я изпълняваш и компаниите от всички индустрии – от традиционните до новите приемат този принцип.

Капиталът ги подкрепя в инициативата им.

И най-важното е, че акционерите им и бордовете на директорите на тези  компании ги подкрепят в тази посока.