Кое води пазара на M&A според Goldman

Стивън Фелгойз, съдиректор M&A, Goldman

09:00 | 27 октомври 2021
Обновен: 10:07 | 27 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

 

Ние сме в бизнеса на тревогата от риска. Мислим постоянно за риска.

Надяваме се, че минахме през пандемията. Очевидно беше трудно. Имаше различни огнища по света, които намериха своето отражение.

Забелязваме, че инфлацията очевидно е тема на голяма част от дебата.

Дали лихвите ще скочат? В миналото лихвите се отразяваха на сливанията и придобиванията, така че мислим как може да повлияят и сега.

И винаги има суверенен риск.

Например риск от черен лебед, от влошаване на отношенията или друго.

Тревожим се за тези неща, мислим за тях. Очевидно тях ги имаше и са забавяли пазара на M&A. Така че оставаме големи оптимисти, но винаги имаме предвид тези рискове.

Имаше ли някакво отражение върху пазара на сливания и придобиванията от данъчните очаквания? Знам, че бизнесът, който правите е голям. Над трилион долара обща оценка на сделките тази година. Забелязвате ли някои бизнеси да са водени от тревоги за данъчни промени?

Бих казал, че е доста смесено. Има някои сделки, които се опитват да приключат през 2021г. Очевидно не знаем кога ще се промени някой от данъците в САЩ – въпросът е глобален, но и в САЩ е важно как се отразява ситуацията с данъците.

Повечето компании не мислят за месец-два-три напред. Те мислят за 1-3-5-10-15 години напред.

Всякакво голямо, стратегическо решение е дългосрочно стратегическо позициониране на компанията, не опит да се решават някакви краткосрочни данъчни усложнения, които може да станат, а може и да не станат.