В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Велизар Великов: През 2022 M&A сделките намаляват, но стойността се увеличава

Велизар Великов, старши анализатор в EMIS DealWatch, във "В развитие", 22.08.2022

16:41 | 22 август 2022
Обновен: 18:12 | 22 август 2022
Автор: Галина Маринова

В началото на годината сделките значително намаляха, но виждаме, че пазарът се възстановява след първоначалния шок. Броят на сделки се увеличава, спрямо първата третина на годината. Това каза Велизар Великов, старши анализатор в EMIS DealWatch, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"2021 година беше забележителна година за сделките за придобиване на активи на развиващите се пазари, не само в световен мащаб, но и на развиващите се пазари в Европа, които ние следим. Миналата година броят на сделките се увеличи с близо 18% до над 2000, докато обемът скочи с над 70% - над 100 млрд. евро. За първата половина на 2022 година сделките намаляват, но стойността се увеличава - с близо 16% спрямо миналата година".  

Несигурността на пазарите, както и войната на Русия в Украйна, неминуемо са повлияли на M&A сделките, като тревожността се разпознава отчетливо, коментира гостът. "В началото на годината сделките значително намаляха, но виждаме, че пазарът се възстановява след първоначалния шок. Броят на сделки се увеличава, спрямо първата третина на годината".

Надвисналата рецесия, инфлацията и войната в Украйна са повлияли, "както в положителна, така и в отрицателна посока", обясни събеседникът. "Най-засегнатият пазар е Полша, като брой сделки и това е неминуемо, предвид близостта на конфликта. Но трябва да се има предвид, че Полша имаше една изключителна година (2021). Така че, можем да включим и базовия ефект, когато анализираме, както броя, така и общата стойност на сделките". 

"Санкциите срещу Русия доведоха до редица сделки в Русия. Над 1000 компании са заявили, че ще се изтеглят от Русия или ще ограничат операциите си там. Изтеглянето на тези компании доведе до увеличаване на броя сделки, както от страна на чужди играчи, които се изтеглят, така и от страна на приближени до властта санкционирани, които изтеглят активите си". 

Но един поглед върху по-широкия регион показва, че ефектът от войната отшумя и сделките, които се сключват във втората половина на годината имат по-скоро макроикономическа логика и следват някакви дългосрочни тенденции - високата инфлация, очакваната рецесия и забавяне на икономиката, подчерта Великов. 

С какво се отличава инвестиционната активност в M&A сектора в Турция? Защо Румъния се утвърждава като "много добро място за инвестиране"? Наблюдава ли се и в региона на ЦИЕ потискане на оценките и нивата, на които се сключват сделките и ще продължи ли тази тенденция? Частните фондове ли се очертават като основен фактор, който движи пазара? Ще се пресуши ли ликвидността или фондовете ще станат по-агресивни на фона на политиките на централните банки? Кои са най-атрактивните сектори в които се извършват сделки по придобивания и сливания? Кои са най-значимите сделки за региона до този момент?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.