PwC: Стойността на M&A при криптовалутите е нараснала с 5000% през 2021 г.

Вълната от сделки не показва признаци на забавяне през 2022 г.

09:10 | 11 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общата стойност на сделките за сливания и придобивания в криптоиндустрията рязко се е увеличила (с 4846%) през 2021 г., достигайки до 55 млрд. долара, в сравнение с 1,1 млрд. долара през предходната година, разкрива доклад на PwC.

Средният размер на сделка достигна 179,7 млн. долара от 52,7 млн. долара, което се дължи отчасти на нарастването на сделките с висока стойност на дружествата със специална цел за придобиване (SPAC).

Стойността на отделните криптосделки за сливания и придобивания за първи път през миналата година официално надхвърли 1 млрд. долара, съобщи PwC.

Вълната от сделки не показва признаци на забавяне през 2022 г., коментира пред Bloomberg Анри Арсланян, ръководител на PwC в областта на криптовалутите. Арсланян добави, че някои оценки са достигнали нива, "които често са трудни за оправдаване".

Компаниите за търговия, като например борси и фирми за платежна инфраструктура, привлякоха най-голям обем от M&A дейности в областта на криптовалутите през миналата година, докато компаниите за добив изостанаха. Анализаторите на PwC заявиха, че диверсифицираният брой сделки в различните бизнес сектори подчертава продължаващата зрялост на крипто екосистемата и може да се приеме като знак за по-широкото приемане на крипто услугите.

Стойността на сделките за набиране на средства се е увеличила с 645%, като фирмите AU21, Genesis Block Ventures, Genblock Capital, Coinbase Ventures и Moonwhale са сред първите пет инвеститори по брой сделки.

Данните идват на фона на експлозията на финансиране с рисков капитал в криптопространството, като през 2021 г. в проекти са вложени 31,6 млрд. долара, което е повече от десетте предходни години взети заедно според данни на Pitchbook. Инерцията продължава и през 2022 г., като от началото на годината са стартирали редица нови фондове с висока стойност.

Някои от най-големите фондове идват от утвърдени играчи в сектора на цифровите активи.

Базираният в САЩ инвестиционен фонд Andreessen Horowitz планира да стартира криптофондове на стойност 4,5 млрд. долара, FTX миналия месец представи криптофонд за рисков капитал на стойност 2 млрд. долара, а Crypto.com разраства звеното си за рисков капитал до 500 млн. долара. Съоснователят на Reddit Алексис Оханян е набрал 500 млн. долара за криптофонд в своята фирма за рисков капитал 776.