Има ли светлина в края на тунела за акции и облигации след една ужасна година?

Стратези и инвеститори не са единодушни кой клас активи ще се възстанови първи

20:06 | 21 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Остава повече от месец, но е почти сигурно, че 2022 ще е ужасна година както за акциите, така и за облигациите. Решаващият въпрос за инвеститорите е какво да очакват през 2023 г., пише Barron’s.

Някои фондове са показателни за тежката 2022 г. Борсово търгуваният фонд iShares Core S&P Total – проследяващ американския фондов пазар, отчита отрицателна обща възвръщаемост от 16,9% от края на 2021 г. до сряда, сочат данни на Morningstar. iShares Core U.S. Aggregate Bond, който проследява местния пазар на облагаеми облигации от инвестиционен клас, регистрира отрицателна възвръщаемост от 12,9% през този период. И акциите, и облигациите отчитат двуцифрени загуби през годината.

Всичко това отразява агресивното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв (Фед). Централната банка повиши целта си за лихвите по федералните фондове от нула в началото на годината до 3,75-4%, като увеличение от още един процентен пункт или повече се очаква до средата на 2023 г., показва инструмента CME FedWatch, следящ фючърсните пазари. Това промени цените в целия спектър от финансови активи.

Случващото се кара инвеститорите да се колебаят за следващите си ходове. Ако са принудени да избират между акции и облигации, стратезите на Barclays биха избрали фиксираната доходност. Краткосрочните парични инвестиции, които могат да генерират възвръщаемост от 4,5% или повече, могат да бъдат истинският победител през 2023 г.

„Способността да печелите над 4%, като същевременно не поемате практически никакъв риск, е фактор, който трябва да повлияе на пазарите на акции и облигации през следващата година”,

пишат в доклад експерти на банката.  

Акциите са поставени под двоен натиск – понижаващите се корпоративни печалби и спада в оценките им. Наистина, ръстовете от около 10% през последния месец насърчиха съотношението цена/печалба на S&P 500 до около 17 пъти бъдещите печалби от около 15,5, посочват стратезите на BNP Paribas. Но тези прогнози за печалба са твърде високи, смятат те.

Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, който прогнозира тазгодишния спад, очаква S&P да завърши 2023 г. на ниво от 3900 пункта. Въпреки че това е близо до текущото ниво на индекса, той прогнозира голяма волатилност в периода, тъй като очакванията за печалбите са понижени.

Андрю Шийтс, Morgan Stanley, смята, че едни от най-големите губещи за тази година – облигациите с инвестиционен клас – може да са сред големите печеливши през следващата година. Това отразява великата истина в света на облигациите – когато цените падат, доходността расте. Тази по-висока доходност се дължи на комбинацията от по-високи лихвени проценти по безрисковите съкровищни облигации, заедно с увеличената премия за доходността на облигациите от по-рискови сектори.

По-широките спредове направиха високодоходните спекулативни облигации и заемите с ливъридж конкурентни на акциите и дори на частния капитал, посочва Клиф Норийн, който оглавява глобалната инвестиционна стратегия в MassMutual, въпреки че се отчита неизбежно нарастване на неизпълненията при тези рискови активи.

Въз основа на текущото ниво на инфлацията обаче реалната доходност по американските държавни ценни книжа е непривлекателна, твърди Чарлз Либерман, главен инвестиционен директор в Advisors Capital Management. Дори ако годишното покачване на индекса на потребителските цени намалее до 4%, след като достигна връх от над 8% през тази година, възвръщаемостта от 3,70% по 10-годишните ДКЦ все още е отрицателна в реално изражение.

Разбира се, голяма част от високата инфлация се дължи на преходни фактори, като скока в цените на употребяваните автомобили, който сега се обръща. Но остава да се види дали инфлацията може да намалее до 4% или дори 3,5%, без Фед да повиши лихвите повече от консенсусните очаквания, добавя той.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.