Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Фед и лихвите: Основното опасение е пазарът на облигации да спре да работи

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг, Клуб Investor, 05.11.2022

21:31 | 5 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

Големият проблем за инвеститорите е, че лихвите в размер на 4-6% в САЩ ще почнат да вредят на икономиката. Затова Wall Street регистрира най-слабото представяне в историята си след заседание на Федералния резерв (от края на заседанието до края на сесията) по-рано през седмицата, като се понижи с 3%. Повишаването на лихвите със 75 базисни пункта беше очаквано от пазара, но прогнозите бяха за забавяне на темпа за затягане, каквото гуверньорът Джером Пауъл не сигнализира. Притесненията са да не се повтори ситуацията от Великобритания или от Италия по-рано през годината – облигационният пазар да спре да работи. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Американското правителство, ако не може да се финансира с дефицит от един трилион долара – какво правим – няма да има икономика реално“, коментира Цачев, като отбеляза, че това е един много краен сценарий.

„Видяхме и за Италия, и за Великобритания много сериозни сътресения на пазара. Това води до загуби за финансовите компании, банките и всички държатели на облигации“.

Според него в еврозоната ще има по-плавно повишаване на лихвите, като е възможно Европейската централна банка да изостане от продажбата на облигации. „Тенденцията е нагоре, до 3-4%“, добави експертът.

Цачев коментира и сезона на отчетите в САЩ в контекста на слабите резултати на технологичните гиганти, особено на Meta, компанията майка на Facebook.

“Големите компании в момента изживяват това, което се случи на малките преди 6-9 месеца – спад на бизнеса“.

Той отбеляза, че вече е налице преоценка на активите, а инвеститорите започват да търсят дружества, които им показват реална доходност и стабилен бизнес.

„Бизнес моделът, разчитащ само на реклама, е крайно нестабилен. Много големи корпорации през последните години се възползваха от факта, че инвеститорите не се интересуваха толкова от крайния финансов резултат, а от растежа – да показваш колко потребители имаш“.

„Има много ненормални неща, които се случват на пазара“, изтъкна Цачев и даде за пример капитализацията на Apple, която вече струва повече от целия петролен сектор в САЩ, генериращ „колосални печалби сега“.

Експертът не очаква понижение в цената на петрола до диапазон от 30-50 долара за барел. 

„Пазарът на суровини гледа фундамента – икономиката“.

Според Цачев пазарът ще продължава в краткосрочен план да се движи надолу със спокоен темп – не като през 2008 г. Той прогнозира, че „дъното ще е догодина, защото още не е приключил процентът на преоценка на активите“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.