Грифин от Citadel: Американското общество вярва, че Фед ще си свърши работата.

Кен Грифин, основател и изпълнителен директор на Citadel

14:21 | 16 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Някои служители на Фед… Много важно е да говорим за Федералния резерв, защото той задава рисковите ставки за останалия свят, а и създаде невероятни усложнения за развиващите се пазари заради силния долар. Някои служители на Фед заявяват, че е настъпил моментът да се отстъпи. Мога да спомена Чарлс Еванс, Лейл Брейнър, която не каза, че сега е моментът, но каза, че той скоро ще настъпи. Настъпи ли моментът?

Това е все едно да отидете при вашия лекар, защото имате бактериална инфекция и той да ви даде 10 таблетки, които да изпиете, а вие да спрете след седмата таблетка. И няколко дни по-късно болестта се завръща. За нас все още не е настъпил моментът, в който да променим посоката на паричната политика.

Искаме да видим духа на инфлацията обратно в бутилката. Изтърпяхме много проблеми, за да стигнем до тук: жилищният пазар определено е под напрежение, продажбите на трайни стоки са под напрежение, високо технологичните стоки са недостъпни за потребителите, така че не сме си свършили работата. Да отпуснем спирачките сега и да не довършим работата според мен би била категорично най-голямата грешка, която може да допусне Фед.

Защо? Какво ще се случи, ако отстъпят твърде рано? Ако изпием само 7 от таблетките, какви ще са последиците да икономиката в САЩ, а и за световната икономика?

Най-голямо притеснение предизвиква отвързването на инфлационните очаквания. В момента, американското общество вярва, не толкова колкото ни се иска, но американското общество вярва, че Фед ще си свърши работата.

Ако отпуснем спирачката, ако не довършим антибиотичния курс, то инфлацията отново ще се завърне. Фед ще изгуби доверието на обществото, а ако Фед изгуби това доверие и инфлационните очаквания бъдат развързани, то тогава ставката, с която ще трябва да увеличим лихвите и да забавим икономическия растеж ще бъде една много по-голяма сметка за плащане. Не трябва да се стига до там да плащаме тази сметка. Трябва сега да си свършим работата.