Кругмън: Фед май направи достатъчно

Пол Кругмън, професор в City University of New York, носител на Нобелова награда за икономика

15:58 | 14 ноември 2022
Обновен: 15:58 | 14 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Знаете, че внимателно разглеждаме данните заради значението им за Фед. Ще направя нещата още по-трудни като ви попитам как според вас би трябвало или би могло Фед да реагира на получените данни. Колко още трябва да увеличат лихвите? В кой момент ще трябва да започнат да ги намаляват?

Моето мнение, което няма значение за Фед и няма да постъпи така, та моето мнение е, че Фед вече е направил достатъчно и наистина трябва да направи пауза и да изчака да види развитието.

Но това ще означава на практика голямо разхлабване, изненада на пазарите и спад в дългосрочните лихви. Какво реално ще направят... е, аз не съм криминолог и не мога да кажа какво точно ще предприемат на следващото заседание. Но предположението ми е, че те няма да направят толкова много, колкото очакват хората. Те са умни хора и съзнават случващото се, усещат, че трябва да спасят доверието в себе си, защото подцениха инфлацията, а това може да ги накара да отидат твърде далеч.

Но ако получим още един силен доклад за потребителската инфлация, то тогава Фед ще започнат да си задават много въпроси като: дали не бяхме прекалено агресивни? Освен това, да не забравяме, че има изоставане в отразяването на истинското състояние на икономиката чрез инфлацията. Голямо изоставане има и в последиците от политиките на Фед върху икономиката. Икономиката се запази изненадващо силна, но все още не са се случили много неща като резултат от повишаването на лихвите, което вече е факт. Така че, хората говорят за 500 базисни пункта крайна лихва по федералните фондове, което не е невъзможно, но изглежда малко вероятно предвид това, което виждаме.