Набирането на средства на Wall Street не е било толкова трудно от десетилетие

Пазарите са в застой, защото цената на заемите нараства, докато Федералният резерв повишава лихвените проценти

20:12 | 6 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

На Wall Street е тихо. Твърде тихо.

Есента обикновено е един от най-натоварените периоди от годината на фондовата борса, но продажбите на нови акции, набиранията на дългове и корпоративните сливания се забавиха през последните седмици. Предлагането на пари, които подхранват подобни сделки, се изпарява и забавянето вероятно ще е продължително, смятат банкери, инвеститори и адвокати, пише The Wall Street Journal.

Пазарите са в застой, защото цената на заемите нараства, докато Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията. Действията на централната банка обаче все още не ограничават потребителските разходи. За сметка на това, те наказват американските компании, натрупали дълг над 10 трилиона долара – голяма част от които през последното десетилетие, когато лихвите бяха близки до нулата.

Компаниите в Северна Америка ще трябва да осигурят поне 200 милиарда долара през 2022 г. и 2023 г., за да покрият нарастващите лихвени разходи, показва анализ на Wall Street Journal на база данни от рейтингите на Fitch. Разходите по заемите може да останат високи години наред, ако инфлацията не се охлади, разделяйки американските корпорации на два лагера: тези, които могат да намалят дълга и да оцелеят със собствените си приходи, и тези, които не могат.

Ford има пазарна оценка от 53 милиарда долара и отчете по-високи продажби миналата седмица. Все пак „разходите по заемите бяха по-високи и не успяхме да ги прехвърлим напълно на клиентите“, заяви Марион Харис, ръководител на отдела за кредитиране на Ford. Кредитният отдел намали насоките си за печалбите си за 2022 г. с около 10%, отчасти поради по-високите лихви.

Веригата болници Community Health Systems наскоро изкупи обратно облигации за 267 милиона долара, но печалбите падат по-бързо, отколкото темпа, с който може да намали дълга си в размер на 12 милиарда долара. Облигациите на компанията поевтиняват с около 35% от септември до 42 цента, отразявайки несигурността относно финансовото ѝ състояние.

Някои се възползват от хаоса

Apollo Global Management е похарчила повече от един милиард долара през октомври за закупуване на дълг, обезпечен с активи от инвестиционен клас, който е продаден на фона на пазарни сътресения, заяви партньорът в компанията Джон Зито. Ходът следва покупки на облигации на стойност шест милиарда долара през третото тримесечие. Голяма част от дълга носи доходност над 10% и дори инвестициите, чиито цени продължават да се понижават, трябва да се изплатят в дългосрочен план, посочва Зито.

Агресивните увеличения на лихвените проценти задушават индустрии, чиито растеж зависи от евтин дълг – като недвижими имотите и финансите. Фед се надява, че забавянето в крайна сметка ще се разпространи в реалната икономика, тъй като намаленото наемане и корпоративните разходи удрят бюджетите на домакинствата.

Сливанията и придобиванията в САЩ възлизат на 219 милиарда долара през септември и октомври, което е спад от около 43% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Dealogic. Първоначалните публични предлагания на акции се понижават до 1,6 милиарда долара през октомври – 95-процентен спад на годишна база и най-ниският обем през месеца от 2011 г. По-малко сделки означават по-малко такси за инвестиционните банки.

Новата реалност се стовари върху компаниите и техните инвеститори за няколко месеца. Банкерите и компаниите за частни капиталови инвестиции преминаха от финансиране на поглъщания на високи цени с лекота до стремглаво набиране на дълг на всяка цена.

„Това, за което се тревожа най-много, е какво ще се случи с (високооценените) инвестиции, направени през последните две години“, посочва Андреа Ауербах, Cambridge Associates.

Например – Enjoy Technology, онлайн търговец на дребно, ръководен от бившия служител на Apple Рон Джонсън. Дружеството се листна на борсата през октомври 2021 г. чрез компания за придобиване със специална цел или SPAC. Компанията планираше да се финансира с увеличаване на капитала, но разкри през май, че се бори да намери инвеститори и подаде молба за защита от фалит през юни.

Междувременно някои сделки с частен капитал се представят добре и не всички банки трупат нежелани дългове. Blackstone разкри миналата седмица изкупуване на бизнес с климатични технологии за 14 милиарда долара. JPMorgan избегна по-голямата част от проблематичното финансиране тази година. Но дейността по сливания и придобивания навлиза в хибернация, която може да продължи до лятото на 2023 г. или повече, казаха адвокати, които работят по подобни сделки.

Болката на Wall Street отеква и на Main Street. Фирмите за частен капитал сключиха сделки за около един трилион долара миналата година – навлизайки дори в нишови индустрии, а цената на заемите, които тези компании държат, се увеличава, заедно с лихвите. Когато фондовете за частен капитал печелят по-малко, това удря и пенсионните фондове в САЩ, които са изправени пред големи загуби на публичните пазари на акции и облигации.

Ако пукнатините, отслабващи финансовите пазари, се разпространят в икономиката, може да последва удължен цикъл на корпоративни фалити.