Фед все още е враг №1 за инвеститорите на Wall Street, които търсят облигации

Трейдъри предвиждат "скромна рецесия4 през 2023 г., но и възможност за по-дълбока рецесия, ако Фед прекали със затягането

18:30 | 3 ноември 2022
Автор: Лиз Капо Маккормик ,Майкъл Макензи
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансовите мениджъри от Wall Street, които искат да се върнат към държавните ценни книжа след месеци на загуби, ще трябва да се справят с Федералния резерв, който е готов да вдига залозите на всяка крачка.

Все по-яростният Джером Пауъл даде това ясно да се разбере в сряда - с ново предупреждение, че лихвените проценти все още могат да достигнат по-високо от очакваното ниво благодарение на бушуващата инфлация. 

След като за кратко поскъпнаха надеждите, че най-мощната централна банка в света скоро ще премине към по-бавен темп на затягане на политиката, доходността на облигациите се върна към познатия си режим на разпродажби по цялата крива, а търговците отново повишиха очакванията си за крайния лихвен процент. 

Фючърсите върху съкровищните облигации се понижиха в четвъртък, а търговията с облигации в брой беше затворена заради празника на Япония. Негативните настроения се разпространиха и на азиатско-тихоокеанските пазари, като австралийските и новозеландските бенчмаркови облигации също отстъпиха.

Въпреки че шансовете сочат, че инвеститорите в съкровищни облигации ще намерят облекчение през 2023 г. след години на загуби, това може да не е гладко плаване. Пауъл току-що предупреди финансистите, след като подчерта, че има да се извърви "известен път", преди паричната политика да бъде достатъчно затегната - дори и след като тази седмица постигна още едно свръхголямо увеличение на лихвите.

Това, редом с други фактори, предполага, че инвеститорите могат да бъдат разочаровани, ако очакват по-високите облигационни бонове да надхвърлят значително ценовите загуби през следващата година.

"Те все още гледат към толкова висок краен лихвен процент, колкото им е необходим, за да се справят с инфлацията", каза Даян Суонк, главен икономист в KPMG, в ефира на телевизия Bloomberg. "Те ще продължат да го правят, докато не видят значително забавяне" на инфлацията "и ще задържат лихвите високи за по-дълъг период от време".

Enemy No.
По-високите плащания по фиксирани лихвоносни облигации са от полза, но рисковете остават

Индексът на Bloomberg US Treasury вече се е понижил с над 16% от края на 2020 г. насам - за първи път от десетилетия се задават последователни годишни загуби. Търговците на паричния пазар сега виждат, че лихвеният процент по федералните фондове ще достигне връх от около 5,1% през май и ще бъде недалеч от него до края на 2023 г. И все пак перспективите занапред далеч не са ясни, като Пауъл подчерта в сряда, че рисковете Фед да обърне курса си твърде рано вероятно са по-големи от евентуалното му прекомерно затягане за сметка на икономическия растеж. 

Едно от положителните последствия сега за притежателите на облигации е, че бързият темп на затягане през тази година е увеличил редовните плащания на доходи, които те получават, помагайки да се смекчи ударът от предизвиканите от цените загуби. Фиксираните полугодишни бонове по държавните ценни книжа сега достигат до около 4% при някои падежи. Според Bloomberg Intelligence доходността трябва да се повиши много повече, отколкото в началото на тази година, за да предизвика загуба на обща доходност. Междувременно анализ на Bank of America Corp. на 250-годишни данни за пазара на облигации показва, че доходността ще бъде положителна през 2023 г., ако миналото е показателно.

"Следващата година ще бъде малко по-добра, но все още не правим заявки", каза Питър Сън, старши паричен мениджър в Seven Investment Management.  "Загубите в някои облигационни индекси са ужасни. Ще успеем ли да си върнем всичко това? Не. Може би нещата ще се стабилизират малко? Да. Но ако Фед се отклони твърде рано, може да се стигне до нов цикъл на затягане, ако се окаже, че инфлацията остава твърде висока. Това е най-големият риск."

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се повиши с около 6 базисни пункта до около 4,1% в сряда. През тази година референтната лихва се е повишила с около 2,6 процентни пункта, след като през 2021 г. нарасна с около 0,60 процентни пункта. Прогнозата е тя да се понижи до 3,44% до края на 2023 г., според осреднената оценка на 46 стратези и икономисти, анкетирани от Bloomberg.  

Това, което би могло да подхрани по-голямо понижение на дългосрочната доходност, е, ако САЩ изпаднат в пълноценна рецесия, както предполагат множество показатели на облигационния пазар. Повечето участъци от кривата сега са обърнати - което означава, че краткосрочните лихви са по-високи от дългосрочните. Междувременно през октомври производството в САЩ се доближи до стагнация, тъй като поръчките се свиха за четвърти път в рамките на пет месеца, а индексът на платените цени спадна до повече от двегодишно дъно.

"Нашият базов сценарий е за скромна рецесия през 2023 г., но съществува и възможност за по-дълбока рецесия предвид риска Фед да прекали със затягането", заяви Марк Линдблум, портфолио мениджър в Western Asset Management. 

При тези сценарии Линдблум заяви, че Western търси баланс между притежаването на висококачествени корпоративни книжа, които могат да осигурят възвръщаемост от поне 6,5% през следващата година, както и дългосрочни съкровищни облигации, действащи като застраховка срещу по-слаб растеж. 

"Когато растежът се забави и инфлацията намалее, облигациите ще се справят по-добре от гледна точка на коригирания риск в сравнение с други класове активи", каза Линдблум.