Раус е оптимист, че Фед ще успее да се справи с инфлацията

Сесилия Раус, председател на Съвета на икономическите съветници

10:51 | 1 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Искам да знам какви искате да бъдат цифрите, защото искате икономиката да расте, а в същото време трябва да се справите с инфлацията. Добри ли са цифрите, лоши ли са или биват?

Научихме, че Министерството на търговията смята, че през третото тримесечие БВП е нараснал с около 2,6 %. 

Това предполага, че има устойчивост, има сила в икономиката, дори когато Фед преминава през цикъл на затягане, за да укроти инфлацията.

Ако надникнем под капака, виждаме, че продължава устойчивостта на потребителските разходи, но намалява. Това е в съответствие с онова, което Фед се опитва да направи.

Компаниите продължават да инвестират. Но се забавят, както Фед се надява.

Голямото забавяне на БВП през последното тримесечие бяха инвестициите в жилища. И това е сектор, който смятаме, че ще бъде най-чувствителен и податлив на увеличение на лихвите.

Големите пречки за растежа на БВП дойдоха от нетния износ. Ще видим как ще бъде ревизиран този показател. Но като цяло това данните ни казват, че икономиката остава стабилна, устойчива, дори когато започваме да наблюдаваме охлаждането, което според мен Фед търси.

Можете ли да имате стабилен растеж и в същото време да овладеете инфлацията, защото много хора са много загрижени, както знаете, за инфлацията?

Да, абсолютно. Днес имаме и искове за застраховка при безработица. Те се запазват също ниски, което предполага, че нашият пазар на труда остава доста нисък. Това е необичайна икономика.

Не сме имали инфлация от десетилетия. Но също така не сме имали такъв тип икономическа криза. Затова смятам, че трябва да следваме данните и очевидно се опитваме да се оглеждаме по пътя.

Но тези данни ми подсказват, че наблюдаваме такова охлаждане, каквото бихме очаквали да видим, когато Фед увеличава лихвените проценти. Ще видим какво ще се случи занапред. Знаем, че световната икономика е крехка. Но също така знаем, че американската икономика е устойчива. Оставаме оптимисти, че има път, по който Фед може да ограничи инфлацията, без да генерира твърде много болка в икономиката като цяло.