Пауъл обяви нова фаза в кампанията срещу инфлацията

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

09:00 | 3 ноември 2022
Обновен: 12:57 | 3 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Председателят на Фед Джеръм Пауъл говори за старта на нова фаза в кампанията за връщане на контрола върху инфлацията. Той каза, че американските лихви ще се повишат над очакваното, но че повишенията ще бъдат по-малки. Фед вдигна лихвите със 75 базисни пункта за четвърти пореден път. Пауъл каза, че има още възможност за достатъчно рестриктивна политика.

"На последните два брифинга казах, че в даден момент ще трябва да забавим темповете на повишение. Този момент идва и може да настъпи още на следващото заседание или на по-следващото. Не е взето решение за това", каза Пауъл.

Специален разследващ екип обискира централата на полицията в Сеул след инцидента през уикенда, при която загинаха най-малко 156 души. Проверени бяха и участъците в района, където стана нещастието. Властите съобщиха за порой от сигнали и че полицията е била предупредена почти 4 часа по-рано за събиращата се огромна тълпа.

Китай и Пакистан договориха старта на високоскоростен влак за почти 10 млрд долара, потвърди офисът на премиера на Пакистан след срещата на Шариф и Си в Пекин. Съобщението се прави на фона на забавянето от Китай на инвестициите в някои проекти заради тревога за ръста. Проектът включва модернизация на 1800 км жп линия от колониалната епоха от Карачи за Пешавар.