Инвеститори очакват катастрофален срив на Wall Street

Исторически погледнато обаче реалната заплаха не е толкова голяма

08:00 | 13 октомври 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Значително мнозинство от индивидуалните инвеститори се тревожат за възможен срив на фондовия пазар в САЩ – и броят им расте, пише MarketWatch.

Това става ясно от ежемесечно проучване сред инвеститори, което професорът по финанси от Университета в Йейл Робърт Шилър провежда от 2001 г. насам.

„Каква мислите, че е вероятността от катастрофален срив на фондовия пазар в САЩ – подобен на този от 28 октомври 1929 г. или на този от 19 октомври 1987 г., през следващите шест месеца“ – е част от въпросите, на които инвеститорите трябва да отговорят.  

Шилер изразява резултатите като дял от респондентите, които смятат, че тази вероятност е по-малка от 10%. В момента 22,8-процентен дял от инвеститорите смятат, че възможността да се материализира този сценарий е толкова ниска. Единственият друг път от 2001 г. насам, когато делът им е бил толкова нисък, е бил на дъното на мечите пазари от 2007-2009 г. и 2011 г.

Индекс за

Индекс за очакванията за срив на фондовата борса. Източник: Робърт Шилер 

(Графиката не показва делът на инвеститорите, които смятат, че сривът е вероятен. Вместо това показва делът, който смята, че тази вероятност е ниска. Така по-ниските стойности на диаграмата показват, че тревожността от катастрофа е по-разпространена и обратното. Например, текущото отчитане от 22,8% за индивидуалните инвеститори означава, че 77,2% вярват, че има по-голяма от 10% вероятност за такъв срив.)

Вероятно е безпокойството от катастрофа да е толкова високо, защото октомври е месецът на двата най-тежки срива в историята на САЩ. Но това не може да го обясни напълно. Последното четене е по-ниско от всеки един октомври от 2001 г. насам, с изключение на три.

Каква е реалната възможност от срив

Изследването на Шилер се фокусира върху субективното възприятие на инвеститорите за възможността от срив. Реалната вероятност е по-ниска. Много по-ниска.

Знаем това благодарение на изследването, проведено от Ксавие Габе, професор по икономика и финанси в Харвард. След като анализира десетилетия история на фондовия пазар както в САЩ, така и в други страни, той и неговите съавтори извеждат формула, която прогнозира честотата на сривовете на фондовата борса за дълги периоди от време. Формулата работи забележително добре през двете десетилетия, откакто е публикувана за първи път.

В имейл Габе посочва, че тяхната формула оценява, че вероятността от 22,6-процентен срив на фондовия пазар в рамките на ден е само 0,33% за период от шест месеца. Използваните проценти конкретно толкова заради срива на Dow Jones с 22,6% на 19 октомври 1987 г.

Имайки предвид толкова ниската вероятност от катастрофа, знаем, че очакванията, установени чрез изследването на Шилер, са чисто отражение на нагласите на инвеститорите, а не на обективната реалност. 

Въпросът, който се появява все по-често обаче, е какво ще последва на фона на продължаващото увеличаване на лихвите от централните банки по целия свят в опит да овладеят инфлацията.

„Мястото, където да търсим точки на пречупване, е навсякъде, където има ливъридж и където има изкуствена пазарна структура, поддържана от властите“, посочва Джон Рикиарди, ръководител на глобалното разпределение на активи в Deuterium Capital Management и дългогодишен ветеран в индустрията, цитиран от MarketWatch.

Експертът дава за пример Япония, където йената се обезцени с 27% спрямо долара през тази година, докато централната банка на страната продължава да подържа нулеви лихви.

„Едно нещо, което може да се пречупи – и е нещо, което сме обсъждали вътрешно – способността на японците да продължават да подържат нулевите лихви“, коментира Рикиарди.

Друго място, на което трябва да се обърне внимание, е Европа, където Европейската централна банка се опитва да подържа спредовете в доходността между облигациите на страните от еврозоната, но гръцките и италианските продължават да се разширяват.

„Ако ситуацията продължи, няма да е засегнато само еврото – което донякъде би било полезно, но ще се отрази на лихвените проценти и лихвените диференциали“, смята Рикиарди.

Deuterium Global Dynamic Allocation очаква тежко четвърто тримесечие както за американските акции, така и за суровините. Фирмата прогнозира най-бързия спад на потреблението и продажбите на дребно в САЩ от финансовата криза през 2008 г. насам, тъй като служителите реагират на намаляващите доходи, коригирани спрямо инфлацията.

Рикиарди отбелязва, че през тази година обект на разпродажби първо бяха облигациите, след това валутите на страните извън САЩ, последвани и от акциите. Той очаква обръщане отново в този ред, след като Фед преразгледа политиката си или ситуацията на пазара на труда се промени – но това едва ли ще се случи до следващата година.