Ястребите на Путин започнаха да се обръщат срещу армията

Операцията в Украйна има усещането за феодална армия на кръстоносен поход, с принцове, командващи собствените си сили, и генерали, които едва координират действията си

19:45 | 5 октомври 2022
Автор: Леонид Бершидски
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сега вече знаем: дори в страна, толкова строго контролирана като Русия, поредица от военни поражения ще бъде последвана от публични кавги и лични атаки. Но от друга страна, може би Русия е по-слабо контролирана като губеща на бойното поле, отколкото като страховитата, почти непобедима военна суперсила, каквато беше преди нахлуването в Украйна. Докато се подготвя да отпразнува 70-ия си рожден ден на 7 октомври, Владимир Путин трябва да започне да се тревожи за оставането си на върха, пише Леонид Бершидски в свой коментар за Bloomberg.

След предишни неуспехи, руската крайна десница вече беше разкритикувала висшето военно ръководство, особено министъра на отбраната Сергей Шойгу, който не е етнически руснак и следователно е лесна мишена за ултранационалистите. Но миналата седмица, когато Русия загуби важния град Лиман в района на Донецк часове след като го обяви, и останалата част от окупирана Украйна, за част от нейната територия, обвиненията се издигнаха на ново ниво.

Рамзан Кадиров, диктаторът на Чечня, който описва себе си като „пехотинецът на Путин“, публикува злобен пост в Telegram, критикувайки генерал-полковник Александър Лапин за поражението при Лиман – и висшия военен командир на Русия, началникът на Генералния щаб Валери Герасимов, за игнорирането на предишните му оплаквания относно провеждането на кампанията от Лапин. Твърди се, че Лапин е управлявал отбраната на Лиман от Луганск, на 150 километра, и е объркал комуникационните и логистичните аспекти на отбранителната операция.

„Липсата на талант на Лапин не е най-лошото – това е, че висшите хора в Генералния щаб го прикриват“, пише Кадиров. „Ако зависеше от мен, щях да понижа ранга на Лапин до редник, да му отнема медалите и да го изпратя на фронтовата линия с пистолет, за да измие позора си с кръвта си.“

„Не знам какво докладва Министерството на отбраната на главнокомандващия“, добави Кадиров.

Избухването на Кадиров предизвика съпричастна реакция от страна на Евгений Пригожин, основател на частната военна компания "Вагнер" (Wagner Group), която играе огромна роля в конфликта. „Браво, Рамзан, ти си човекът“, цитира думите му пресслужбата на Пригожин. „Всички тези смотаняци трябва да бъдат изпратени на фронтовата линия с пистолети, боси.“ В последващи коментари обаче Пригожин отрече - с обичайната си саркастична хитрост - думите му да са се отнасяли до висши генерали.

Бившият висш военен командир, генерал-лейтенант Андрей Гурульов, сега депутат от управляващата партия "Единна Русия", добави своя глас към хора от критики. Руските военни, каза той, са в беда, защото „всички лъжат, съобщавайки, че ситуацията е добра“.

Естествено е, разбира се, военното ръководство да получи известна критика за системни злополуки на бойното поле. И все пак едва ли е обичайно лидерите на други бойни сили под знамената на Путин - и Кадиров, и Пригожин имат хиляди добре обучени бойци в Украйна - да атакуват висшите стратегически плановици и командири на "специалната военна операция". Някой от ранга на Гурульов да обвинява военната командна верига в повсеместна „лъжа“ също е необикновено. Държавите във война обикновено поне се опитват да маскират всякакви различия между висшите командири и да демонстрират сплотеност; докато беше в отстъпление през лятото Украйна представи единен фронт без видими пукнатини.

Няма да чуете Кадиров, Пригожин или Гурульов да критикуват самия „главнокомандващ“. На повърхността назрява конфликт между редовните военни и „свободните професии“ от всякакъв вид: чеченските доброволци, наемниците на "Вагнер", бившите военни националисти от полковник Игор Гиркин (Стрелков) до по-умерения Гурульов. Всички те са лоялни на Путин, с изключение на звездния коментатор на Telegram Стрелков, който се зарече да се въздържа от критики към президента, докато трае войната. Но гневът към Путин е следващата логична стъпка, ако военните поражения продължат.

Ако командната верига е прогнила и вярната информация не достига до Путин, въпреки че се съобщава от десетки провоенни канали в Telegram и от „свободните професии“, кой освен Путин носи крайната отговорност за филтрирането на тези доклади и действа сякаш всичко все още върви по план? Кой носи крайната отговорност за неизвършването на кадрови промени в Министерството на отбраната и Генералния щаб? Тези въпроси непременно ще възникнат, ако Русия продължи да губи територия, която току-що е обявила за своя. Дори използването на ядрени оръжия - с неизбежния обратен удар, което би провокирало - няма да ги отклони.

Въпросите ще задават не победените и все още бягащи от Русия либерали и умерени, а бойци и военни лидери, убедени, че победата им е била открадната.

Не предвиждам военен преврат като такъв. Те никога не са били успешни в Русия - от царската епоха, когато декабристкото въстание от 1825 г. обрича цяла кохорта млади офицери, до настоящето. Михаил Тухачевски може да е или не е заговорничил срещу Йосиф Сталин през 30-те години на миналия век, но безмилостните чистки на Сталин във висшето военно ръководство превърнаха това в безмислен въпрос. Наследникът на Сталин, Никита Хрушчов, бързо неутрализира един от най-големите герои на Русия от Втората световна война, маршал Георги Жуков, когато той се превърна в потенциална заплаха - и дори, изглежда, преди да бъде замислен какъвто и да е действителен заговор. Военните бяха движещата сила на пуча през 1991 г. срещу Михаил Горбачов – и се провалиха ужасно, като някои висши генерали се самоубиха, а други влязоха в затвора.

В постсъветските времена генерал Лев Рохлин, герой от Първата чеченска война, едва прикрива заговора си да свали Борис Елцин - дъщеря му по-късно потвърди замисъла - и бързо се оказва мъртъв. Владислав Ачалов, бивш командир на парашутните войски, участвал в националистическия бунт срещу Елцин през 1993 г., бе близък до заговора на Рохлин и според слуховете планирал пуч срещу военните реформи, проведени по време на президентството на Дмитрий Медведев; той почина внезапно през 2011 г. на 65-годишна възраст.

Но въпреки че руските политически управници и тайната полиция винаги са успявали да държат руската армия под контрол, днешната ситуация е необичайна в много отношения.

Командването на операцията в Украйна е всичко друго, но не и централизирано - по-скоро има усещането за феодална армия на кръстоносен поход, с принцове, командващи собствените си сили, и генерали, които едва координират действията си. Това е войната на Путин, но различните хора имат различни идеи за това как да я водят за него - и, разбира се, за себе си. Това едва ли е благоприятно за победоносни действия и подкопава контрола на Путин - не само върху събитията на бойното поле, но и върху пропагандното пространство, което той притежава от години и което той положи специални грижи да прочисти непосредствено преди инвазията и в нейната ранна фаза.

Тъй като няма герои, излизащи от скараната тълпа князе и генерали, цивилното население не може да бъде активизирано да подкрепи мобилизационния стремеж на Путин и дори най-добрите му пропагандисти са съсредоточени върху това да помогнат на хората да го избегнат - разбира се, само тези, които не трябва да бъдат мобилизирани по различни причини.

Крайната десница иска да се появят герои. Стрелков и други коментатори в Telegram пеят възхвала на генерал-полковник Михаил Теплински, който командва въздушнодесантните войски от юни, но армиите, които губят толкова зле, колкото руската армия губи днес - руският фронт изглежда е близо до колапс както на изток, така и в южната част на Украйна — едва ли може да произведе вдъхновяващи примери. Те обаче могат да произведат могъщи мъже, командващи въоръжените сили, които не желаят да поемат вината.

Твърде рано е да се каже как точно това може да доведе до края на ерата на Путин, но са създадени условия за първото наистина сериозно предизвикателство или поредица от предизвикателства пред властта на застаряващия диктатор, който е отишъл твърде далеч с тази катастрофална кампания.

Леонид Бершидски е базиран в Берлин руски журналист, издател и колумнист за Bloomberg. Tой е първият главен редактор на руския вестник "Ведомости".