Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Искрен Иванов: ЕС ще поиска напълно да затворим границата за руски граждани

Искрен Иванов, политолог, "Клуб Investor", 01.10.2022 г.

20:30 | 1 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

С анексирането на окупираните украински територии Владимир Путин ще гледа на Донецк, Луганкс, Херсон и Запорожието като на част от Руската федерация, което ограничава възможностите за атака на Украйна. Контраофанзива там може да подтикне Путин към употреба на оръжие за масово унищожение или да инсцинира авария в АЕЦ "Запорожие". Западът трябва да обмисли как да балансира натиска върху Русия заради Украйна и външнополитическите си доктрини спрямо Украйна, така че да не се стига до ядрена ескалация. ЕС остава единен в своята политика и ще поиска България да заяви своята решителна позиция в конфликта. Това коментира политологът Искрен Иванов в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Ако Западът се намеси, пряко ще бъде застрашена военната сигурност на Централна и Източна Европа и да доведе до пряк сблъсък между НАТО и Русия."

Това вече не изглежда немислимо, като Русия ще отговори и страните от Източна Европа, включително България, ще бъдат "първата фронтова линия на този отговор", добави Иванов.

Предстои ескалиране на напрежението и няма много възможности за диалог - НАТО осъди анексията, а в САЩ вече се чуват гласове за по-твърд курс срещу Кремъл.

"На този етап не виждам възможности за диалог и компромис."

Путин няма да пробегне до ядрени оръжия срещу Запада, но може да използва тактически ядерни оръжия срещу Украйна, за да я накара да се предаде, което Киев няма никакво намерение да прави даже и в такъв случай, ако се съди по думите на президента Володимир Зеленски.

"Опцииите се свеждат до две - Западът да се въздържи от отговор, което означава Украйна да загуби, или да отговори и НАТО да влезе във войната."

Ако се стигне до пълномащабен конфликт, Русия ще удари първо в Прибалтика, където се намира ексклава Калининград, в който има разположени ядрени оръжия.

"Това е най-уязвимият пункт в защитата на НАТО."

Китай вече призовава Русия да уважава суверенитета на Украйна и се обяви за мирно разрешаване на кризата, каза Иванов, цитирайки изявление на говорителя на китайското правителство.

"Китай се страхува това да не прерасне в ядрен сблъсък. Същото е и с Индия, която беше по-рязка с Путин в лицето на премиера Нарендра Моди, който едва ли не оказа натиск този конфликт да свърши. Русия е съвсем сама в момента - нито Китай, нито Индия биха се намесили на нейна страна, ако се стигне до сблъсък с НАТО."

Турция се опитва да поддържа добри отношения с Русия и Запада, но президентът Ердоган на няколко пъти вече каза, че при конфликт на Балканите ще се намеси на страната на НАТО и "ще реагира светкавично, ако съюзник на Балканите бъде засегнат".

Ердоган остава и най-сериозната връзка на НАТО с Путин, добави Иванов.

Мобилизацията в Русия само се води частична, за да прикрие случващото се в Москва, а голяма част от населението не са съгласни с нея, каза Иванов.

"Затова казвам, че Путин е сам, в това което прави - (руснаците) просто бягат от мобилизация, даже се говори, че българи в Русия с руско гражданство ще бъдат мобилизирани."

В близко бъдеще целия ЕС ще затвори границите си с Русия, прогнозира Иванов.

"ЕС в момента иска решителен отговор от България - това което ЕС ще поиска в обозримо бъдеще е напълно да затворим границата за руски граждани."

В коментар за енергийната криза на континента, Иванов каза, че държави, свикнали с обществена поляризация и постоянни лишения, изглежда ще я понесат по-леко от останалите. ЕС остава единен в своята позиция и дори Унгария ще бъде принудена да се съобрази с общата политика, след като ЕК започна да спира средствата по фондовете за Будапеща.

"Унгария скоро може може да бъде изведена от процеса на взимане на решения в ЕС."

Разединението и умишлено засилваната поляризация на обществото по оста русофили-русофоби са основното предизвикателство, каза Иванов в коментар за предсрочните избори.

"Резултатите ще са решаващи, защото в момента сме в глобална геополитическа криза и единственото, което България не може да си позволи, е да няма ясна позиция за този конфликт... Когато една държава си позволи да се намесва във вътрешните дела на друга държава, трябва да се вземат мерки."

На България ѝ предстои да се справя с енергийна и потребителска криза през зимата, външната намеса в политиката и "предоляването на поляризацията в името на това да излезем от кризата".

"Ако хората не разберат нашето национално мото "Съединението прави силата", тази поляризация няма как да бъде преодоляна."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.