Ескалацията на войната в Украйна повишава рисковете за Путин у дома и в чужбина

Докато руският президент се стреми към пробив във войната, той рискува да прекали, твърдят анализатори

11:29 | 30 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия планира триумфални церемонии и публични митинги, докато президентът Владимир Путин се готви официално да анексира широк, допълнителен участък от съседна Украйна през следващите дни.

Тържествата ще повторят помпозността и обстоятелствата, които съпътстваха превземането на украинския Кримски полуостров от Русия преди осем години, събитие, което Путин отбеляза в имперското величие на позлатената Георгиевска зала на Кремъл.

Превземането на Крим от Русия беше бързо и почти безкръвно и издигна Путин до нови висоти на популярност у дома.

Днес новите анексии, както и поредица от непопулярни ходове, които поставят страната на бойна нога, повишават риска от прекомерни действия, докато той търси пробив във войната в Украйна, казват политически анализатори пред The Wall Street Journal.

Анексиите ще повишат залозите във война, която Русия губи, и оставят на Путин опасно малък брой възможности за излизане от конфликта, казват анализаторите.

При анексирането на окупираните територии Русия ще декларира суверенитет над провинции, които контролира само частично и където украинските войски напредват. Ако Русия не успее да обърне прилива с 300 000 набързо обучени войници, които Путин мобилизира миналата седмица, той е изправен пред перспективата за повикването на по-широк набор от мъже на военна възраст, което би било дълбоко непопулярно в страната.

Политици националисти притискат Путин да обяви военно положение, което би поставило икономиката на военна основа, да затвори границите на Русия, за да спре десетките хиляди мъже в наборна възраст, които са избягали от страната от миналата седмица, и евентуално да наложи някои ограничения на чужденците .

Путин ще участва в церемония в Кремъл в петък, на която четири региона на Украйна официално ще бъдат приети в състава на Русия, подписвайки договори в Георгиевската зала на Кремъл. Москва затвори пътищата около Кремъл в очакване на концерт на Червения площад и митинг, който ще продължи до вечерта.

Следващата седмица се очаква горната камара на руския парламент да подпечата анексирането на окупираните украински територии. Празненствата, макар и да напомнят за пролетта отпреди осем години, предшестват това, което обещава да бъде кървава и трудна зима. За разлика от бързото превземане на Крим през 2014 г., войната в Украйна от февруари насам е струвала на Москва поне 80 000 ранени или убити, според западни оценки.

Тези жертви вероятно ще растат, тъй като Русия се опитва да спре украинското настъпление и да си върне територията, която е загубила преди украинските офанзиви през последните седмици.

Мобилизацията вече разкри тлеещите класови недоволства в Русия и предизвика протести в силно работническата класа и регионите с малцинства, в допълнение към Москва и Санкт Петербург. Повече от 100 000 души са напуснали страната, откакто Путин издаде заповедта миналата седмица. Те се присъединяват към няколкостотин хиляди други, напуснали Русия в месеците след февруарската инвазия.

Висши руски служители не изразиха съжаление за изселването. Ръководителят на руската избирателна комисия Ела Памфилова оприличи заминаващите по-рано тази седмица на плъхове, напускащи кораб. Без тях „корабът ще бъде само по-лесен за управление“, каза тя, според канала на комисията в Telegram.

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин ги нарече страхливци, „които още не са помирисали барут, но вече са се скрили под леглото“. Колите, изоставени на границата от мъже, решили да избягат пеша, трябва да бъдат конфискувани и дарени на руските войници, воюващи в Украйна, каза той.

Андрей Колесников, старши научен сътрудник във "Фондация Карнеги за международен мир", каза, че предстоящите празненства около анексирането може да помогнат за добавяне на спокойствие. Но под повърхността има дълбоки притеснения относно посоката на Путин, казва той.

„Няма радост, каквато имаше, защото тогава това беше акт на чиста патриотична наслада – превземането на културно и исторически важна земя, Крим, без нито един изстрел“, каза той. „Но тук е кървава баня. Путин принуждава руските мъже да споделят отговорността за войната с него."

Проучванията показват, че мобилизацията ще бъде силно непопулярна сред руснаците, но Путин нямаше голям избор предвид големите загуби на бойното поле. Контролираната от държавата телевизия, която по-рано този месец обяви, че ще намали отразяването на войната, възобнови излъчването на истории за триумф на бойното поле и включва кадри от пунктове за набиране на хора, където млади мъже са доброволци.

Мобилизацията спечели аплодисменти от руските твърдолинейни националисти. Те искат Путин да продължи военните усилия, казвайки, че една широка мобилизация ще излекува разделенията на Русия.

„Ако има война, тогава всички участват във войната – милиардери, бедни, жители на малки градове, жители на градовете, учени, бездомни, президентът и семейството му и моето собствено семейство“, пише Александър Проханов, редактор на националистическия вестник "Завтра".

Проханов, чиято работа отдавна оплаква падането на Съветския съюз и след превземането на Крим възхвалява политическия ред на Северна Корея, каза, че очаква с нетърпение мобилизирането на „цялата страна, възстановяването на дълбоката справедливост чрез това мобилизация."

Висши служители в парламента напоследък призоваха за ограничения на границите, само за да бъдат опровергани от служители в Кремъл.

В обръщението си миналата седмица Путин описа повикването на войски като частична мобилизация, която ще активира само ветерани и резервисти. Но бързо се разпространиха опасенията от обща наборна служба и по-широка мобилизация, които биха засегнали и икономиката и изискват по закон фирмите да помагат за регистрирането на персонала си, ако е квалифициран за военна служба, и също така да подпомагат снабдяването на армията.

Прокремълските външнополитически гласове в Русия се обединиха зад мобилизацията. В интервю, публикувано тази седмица, Сергей Караганов, ръководител на руския Съвет по външна и отбранителна политика, каза, че Русия се бори за оцеляването си в Украйна.

Путин намекна, че Русия може да прибегне до ядрени удари, за да се защити от това, което той описва като агресия от страна на САЩ и другите съюзници на Украйна. В интервюто Караганов предположи, че САЩ няма да отмъстят, ако Русия нанесе удар по малък град в Полша.

„Те ще отвърнат с ядрен удар срещу ограниченото използване на ядрени оръжия от Русия само ако в Белия дом има лунатик“, каза Караганов пред руското списание "Профил". „Или човек, който мрази САЩ и е готов да пожертва, да речем, Бостън в името на Познан.“

Служители от администрацията на Байдън заявиха, че са предупредили Русия, че ще се сблъска с „катастрофални последици“, ако използва ядрено оръжие в Украйна.

Социологите казват, че повечето руснаци не са показали голям ентусиазъм да се бият в Украйна. Обществените протести обаче остават приглушени, докато Кремъл бързо потуши демонстрациите, които се появиха през последната седмица срещу мобилизациите.

Граждански групи, които биха свързали недоволните военнослужещи помежду си или биха помогнали на руснаците да избегнат наборната военна служба, бяха премахнати или прогонени в нелегалност от огромното звено за сигурност на Путин. Тези групи обаче могат да се обединят, докато войната се проточва.

Путин, който отдавна твърди, че границите на Украйна са случайност на съветското планиране и исторически е неразделна част от Русия, миналата година публикува дълъг трактат, който се равняваше на претекст за нахлуване, лъжливо заявявайки, че Украйна никога не е била независима държава и ѝ липсва собствена култура или език.

Докато Путин повтаря тези аргументи по телевизията и в интервюта оттогава, не е ясно дали много руснаци или дори кремълски елит споделят неговото мнение, каза Томас Греъм, изтъкнат сътрудник в Съвета за международни отношения.

Греъм каза, че липсата на ентусиазъм ще подкопае военните усилия. „Ако погледнете историята, руснаците са упорити в защитата на собствената си територия“, каза Греъм. „Малко по-различно е да се биеш навън – и да умреш за какво? Много руснаци не се интересуват от историческата идея, че Украйна е част от Русия."