Европейската индустрия се огъва под тежестта на растящите цени на енергията

Германия, поради голямата си зависимост от руския газ, е засегната най-силно от недостига на енергия

12:00 | 24 септември 2022
Обновен: 12:03 | 24 септември 2022
Автор: Уилям Уилкс,Албертина Торсоли,Каролин Поглед
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските индустриални гиганти от месеци се опасяват, че недостигът на газ тази зима ще доведе до ограничаване на производството. Но дори и при наличието на гориво, компаниите откриват, че не могат да си го позволят.

"Не става въпрос за спиране на работа. Става въпрос за цени, за разходи", каза Кристиан Левин, главен изпълнителен директор на Traton SE, подразделение за производство на камиони на Volkswagen AG.

Европа плаща седем пъти повече за газ, отколкото САЩ, което подчертава драматичното намаляване на промишлената конкурентоспособност на континента и заплашва да нанесе трайни щети на икономиката му. Тъй като руският президент Владимир Путин удвоява военните си усилия в Украйна, има малко признаци, че газовите потоци - и значително по-ниските цени - ще бъдат възстановени в Европа в близко бъдеще.

Вече се наблюдават признаци на икономическа трансформация: Германия, най-голямата икономика в Европа, наблюдава намаляване на обичайния си търговски излишък, тъй като скокът на разходите за вносна енергия компенсира износа на автомобили и машини с висока стойност, а химическите компании започнаха да прехвърлят производството си извън страната. Миналия месец производствените цени в Германия скочиха с рекордните 46%.

European Industry

Производителят на пластмаси Covestro AG няма да прави инвестиции за растеж в Европа, ако кризата се запази, и вместо това ще погледне към Азия, където главният изпълнителен директор Маркус Щайлеман заяви, че компанията може да си осигури енергия на цени 20 пъти по-ниски от тези на германския и европейския спот пазар. Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа, предупреди в четвъртък, че може да прехвърли производството си от Германия и Източна Европа, ако цените на енергията не се понижат.

Този уикенд канцлерът Олаф Шолц ще пътува с група бизнес лидери до Близкия изток, където се опитва да сключи сделки за втечнен природен газ със Саудитска Арабия и Катар, за да компенсира съкращенията на Русия.

Но преговорите са трудни, тъй като доставчиците на газ, включително Катар, играят твърдо по отношение на цената и продължителността на потенциалните споразумения, заявиха германски служители. Дискусиите с доставчиците в Европа и Северна Америка се оказаха също толкова сложни, което подчертава трудната борба, пред която е изправен Шолц, за да осигури доставки на цени, които да поддържат конкурентоспособността на германската икономика.

Covestro очаква сметките ѝ за гориво да достигнат 2,2 млрд. евро през 2022 г., което е почти четири пъти повече от разходите ѝ през 2020 г., годината преди Русия да започне да прекратява доставките на газ за Европа. 

"При сегашното равнище на цените енергоемката германска промишленост вече не е конкурентоспособна в световен мащаб", заяви говорителка на Covestro. "За редица химикали вносът от САЩ или Китай вече е по-евтин, отколкото местното им производство".

European Industry

Където е възможно, производителите, включително Volkswagen и BMW AG, преминават от газ към нефт или въглища, за да поддържат работата на съоръженията. Но някои енергоемки производства - като метали, хартия и керамика - станаха неизпълними, което кара все повече компании да спират работа, да прехвърлят производството си в чужбина или, като химическия гигант BASF SE, да внасят ключови материали като амоняк от конкуренти. Mercedes-Benz AG всъщност увеличи производството на ключови автомобилни части, за да се запаси в случай, че се наложи да затвори германските си заводи.

"Тези тежести нанасят трайни щети на индустриалното ядро на нашата икономика", казва Кристиан Зайферт, управляващ директор на VIK, група, която представлява енергоемки компании. "Ние спешно съветваме политиците да предприемат решителни действия, за да не останат Германия и Европа като място за бизнес напълно изостанали в международен план." 

Правителствата в цяла Европа, където индустриалното производство съставлява около една четвърт от икономиката, предприемат спешни действия за укрепване на комуналните услуги и смекчаване на въздействието на кризата. Тази седмица Обединеното кралство обяви план на стойност около 40 млрд. паунда. Планът предвижда ограничаване на цените на едро на енергията, които се включват в договорите за доставка на газ и електроенергия за предприятията за период от шест месеца.

Германия, поради голямата си зависимост от руския газ, е засегната по-силно от недостига на енергия, отколкото много от съседните ѝ страни. Но останалата част от континента е подложена на подобно напрежение. Във Франция производителят на стъкло Duralex, намиращ се близо до Орлеан, заяви, че поставя пещта си в режим на готовност за 5 месеца, въпреки че портфейлът с поръчки на компанията е пълен и продажбите растат.

"Продължаването на производството на сегашните цени би било финансово отклонение", заяви Жозе-Луис Лакуна, президент на Duralex, която изнася в 110 държави и чийто модел Picardie е включен във филма за Джеймс Бонд "Skyfall".

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон призова малките и средните предприятия да се въздържат от подписване на нови договори за доставка на енергия на "безумни цени", като заяви, че правителствата са в процес на предоговаряне на цените на газа и електроенергията.

Залогът е може би най-висок в Германия, където индустриалното производство съставлява около 30% от икономиката и в него са заети около 1,15 милиона души. Енергоемките заводи в цялата страна произвеждат всичко - от компоненти за скоростни кутии на автомобили до химикали за лекарства и пластмаси за ежедневна употреба. Компанията Covestro, която произвежда материали за строителната и автомобилната промишленост, заяви, че търсенето започва да се свива.

"Бавно губим клиентите си", каза Щайлеман. "Имаме увеличен брой фалити, увеличен брой затваряния на предприятия и много ограничени покупки."

Тази седмица Германия заяви, че ще национализира Uniper SE, най-големия вносител на газ в страната, с капиталова инжекция от 8 млрд. евро, а страната е готова да наложи такса върху газа на 1 октомври, която разпределя тежестта на растящите цени на едро на енергията върху домакинствата и предприятията. 

Предприятията осъдиха този план. 

"Нашите компании вече не могат да се справят с допълнителните тежести", заяви Волфганг Гросе Ентруп, председател на химическата асоциация VCI - организация, която представлява компании като BASF и Evonik Industries AG, ключови доставчици на германския автомобилостроителен сектор. "Ситуацията става все по-драстична."