Ще намалее ли излишъкът от желязна руда през 2016

Дейвид Стринджър, Bloomberg коментира от Австралия спада на цената на желязната руда

10:34 | 8 декември 2015
Автор: Иван Николов
Мината Roy Hill, Австралия. 20 ноември 2015. Photographer: Philip Gostelow/Bloomberg
Мината Roy Hill, Австралия. 20 ноември 2015. Photographer: Philip Gostelow/Bloomberg

На фона на спад до 40 долара за тон, прогнозата от Мелбърн, Австралия на Дейвид Стринджър, Bloomberg за цената на желязната руда през 2016. Стринджър говори с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 8 декември 2015.

Някои казват, че желязната руда може да падне под 30 долара.

Няма гаранция, че цената няма да падне още. Все още нямаме отговор от страна на търсенето и много ограничен е ефектът върху предлагането. Ако си помислим, че само през февруари главният изпълнителен директор на втория по големина износител Rio Tinto каза, че цена от 30 долара за тон би била фантастика. Но сега май е реална перспектива.

Анализатори и банки казват, че особено след като цената падна под 40 долара за тон снощи (в понеделник - б.р.), има реална възможност това да стане.

Няма търсене на желязо и проблемът със свръхпредлагането продължава да тежи на пазара.

Просто не виждаме как предлагането може да намали наводняването с желязна руда. Високоразходните мини в Китай бяха затворени. Но все още остават милиони тонове евтина желязна руда, които излизат от Австралия и Бразилия.

В момента в Австралия два огромни рудовоза се товарят с първия износ на милиардерката Джина Райнхарт и нейните мини Roy Hill.

Всичко това взето заедно означава, че Morgan Stanley са прави да прогнозират, че излишъкът ще продължи и догодина. Ще намалее, но отново ще бъде към 65 млн. тона.

Това означава, че цените ще останат под натиск и ще бъдат опасно близки до нивото, на което се възстановяват разходите дори за най-големите производители.