Глобалното възстановяване изпраща сигнали за помощ, но (почти) никой не слуша

Първоначално силното икономическо съживяване е близо до изчерпване. За щастие, поне един висш централен банкер обръща внимание.

08:32 | 12 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато стратезите на централните банки се надпреварват да претендират за мантията на "главен ястреб", помислете за това, което обичаме да наричаме "възстановяване". Трудно е да се мисли за икономика, която се развива спокойно, камо ли да се справя добре. Цялото внимание, посветено на спирането на инфлацията, заглушава някои смущаващи признаци от страната на растежа на уравнението, пише Даниел Мос в свой коментар за Bloomberg.

Много централни банкери казват, че най-добрият начин за защита на икономиката е да се ограничи покачването на цените. Те всъщност имат предвид перспективи в средносрочен до дългосрочен план. Тяхното настояване да увеличават лихвените проценти с големи стъпки и да изнасят лекции за лошите стари времена от 70-те години на миналия век - когато разходите по заемите бяха намалени твърде рано и високата инфлация се утвърди - означава, че колебливият растеж сега е второстепенна грижа в най-добрия случай.

Те не твърдят, че предстоящото свиване е справедлива цена. Може би не им се налага. Някои важни съставки все пак присъстват. Изминалата седмица беше трудна за оптимистите: растежът на износа на Китай се забави драстично през август, а вносът едва се задържа малко над нулата. Въпреки че строгата стратегия на Пекин за Covid носи известна вина за този лош резултат, струва си да си припомним, че търговията беше точка на надежда за иначе проблемната икономика на Китай, дори когато някои големи градски центрове бяха блокирани. Цялото това парично затягане извън Китай - Пекин се бори да постави дъно под растежа - може би започва да хапе. Това е смисълът.

Отслабващата глобална картина вреди на мястото, което толкова често е карало световния растеж да изглежда добре. Отвъд Китай, силните центрове в Азия страдат. Проучвания на мениджъри по покупките в Тайван и Южна Корея показват намаляване на производството. Фабриките натиснаха спирачките и в Япония, но останаха в режим на разширяване.

Преминаването към борба с инфлацията в еврозоната беше толкова дълбоко, че беше лесно да се пропуснат значителните съкращения на прогнозите за растеж, представени от Европейската централна банка в четвъртък. Брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с 0,9% през 2023 г., каза ЕЦБ - прогноза, която все още е по-оптимистична от повечето други. Bloomberg Economics прогнозира ръст от само 0,4%. Енергийната криза в региона прави свиването преди края на следващата година почти сигурен залог. Нищо от това не възпира ЕЦБ от идеята за още едно огромно увеличение на лихвите, което да последва това от 75 базисни пункта в четвъртък. „Инфлацията остава твърде висока“, каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл се придържаше към ястребовата си линия същия ден, говорейки за необходимостта да се действа „откровено, решително“. Той не каза много нови неща, но втвърди очакванията за трето поредно увеличение от 75 базисни точки следващата седмица.

Ще се застъпи ли някой за растежа или ще се изправи ли срещу перспективата за прекалено затягане?

Това направи речта на Лаел Брейнард от предишния ден толкова интересна. Заместник-председателят на Фед не наруши партийната линия, нито можеше да се очаква да го направи, но тя засенчи крайно ястребовата позиция на банката.

Брейнард каза, че разходите по заемите трябва да станат рестриктивни, докато рисковете за допускане ще станат по-двустранни в бъдеще. „Бързината на цикъла на затягане и неговия глобален характер, както и несигурността около темпото, с което ефектите от по-строгите финансови условия си проправят път през съвкупното търсене, създават рискове, свързани с прекомерното затягане“, каза тя на конференция в Ню Йорк.

Брейнард е може би най-международно настроеният член на ръководния екип на Фед. Тя беше най-добрият финансов дипломат на Министерството на финансите и се опита да насочи централната банка към по-голяма оценка, че това, което се случва отвъд бреговете на Америка, има значение.

Когато беше председател, Джанет Йелън се обиди на идеята, че икономическите експанзии умират от старост. Това е мит, обяви тя през 2015 г., след като Фед повиши лихвите за първи път от почти десетилетие. Нейният предшественик Бен Бернанке се пошегува, че централните банки са склонни да ги убиват. Ще оцелее ли сегашната глобална версия в ранна детска възраст, още по-малко в юношеството? Ако не, трудностите по веригата на доставки след COVID и инфлацията трябва да се добавят към списъка на жертвите.

Икономиката на Китай се измъкна от срива през 2020 г. по-рано от своите връстници и трябваше да последва стабилна година. Тази рефлация приключи и политиците по целия свят трябва да бъдат по-загрижени. Почти еднообразното желание за затягане „отпред“ вероятно ускорява спад, който изглежда просто се пренебрегва като цената за правене на бизнес. Работилницата на света изпраща S.O.S.

Даниел Мос е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските икономики. Преди това е бил изпълнителен редактор на Bloomberg News за икономика.