Coca-Cola и McDonald's напуснаха Русия. Марките им обаче останаха там

Западните гиганти повеждат дълга борба срещу имитаторите и сивия пазар

20:00 | 18 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Западните компании с емблематични марки като Coca-Cola, напускащи Русия, се изправят пред години на борба с копия и непозволен внос, които целят да запълнят оставащата празнина. Това е рисков залог, тъй като съдилищата не проявяват много съчувствие към фирмите, които напускат, пише Reuters.

Компаниите се изтеглиха от Русия тази пролет в отговор на инвеститорския и обществен натиск, след като Москва изпрати хиляди военни в Украйна. Някои – като Coca-Cola, финализираха изтеглянето си през август след пет месеца, докато други – като McDonald's, продадоха бизнеса си. Трети, включително Procter & Gamble, решиха да останат в страната и да продават само основни продукти.

Компаниите бранят търговските си марки, за да ги предпазят от загуба на стойност и в случай, че някога се върнат в страната, обясняват адвокати по интелектуална собственост.

Дружествата обаче се сблъскват с море от имитатори, нерегламентирани вносители и фалшиви съдебни решения.

Coca-Cola, която навлезе за първи път в Съветския съюз през 1979 г., вече води битки срещу стоките от сивия пазар, които са неразрешен внос, и руските копия на нейната линия Fanta, става ясно от съдебни документи и интервюта със замесени адвокати.

Битките на други компании тепърва започват, тъй като руските предприемачи се стремят да се възползват от добре познатите имена, докато напускат.

Роспатент, руската правителствена агенция за интелектуална собственост, получава поток от заявления за търговски марки, подобни на западните марки, популярни в страната, заяви Робърт Рединг, Clarivate Plc.

В обичайните времена правителствата отхвърлят заявления за търговски марки, които са идентични или много подобни на съществуващи брандове, посочват експерти по интелектуална собственост.

Но руското правителство тази пролет прие указ, позволяващ на бизнеса да използва патенти от държави, считани за „недружелюбни“, като САЩ и Обединеното кралство, без да плаща на собственика на интелектуалната собственост. Русия също сега разрешава „паралелен внос“, или артикули от сивия пазар.

Русия е като „Дивия запад“ за големите брандове, заяви Кери Кулп, адвокат във Volpe Koenig PC.

„Големият въпрос в Русия е дали съдът ще подкрепи западните марки“, твърди Рединг.

Да дадем на държавата

Московските предприемачи Александър Герщейн и Вадим Рябченко, които притежават бизнес за производство на пелени и медицински материали, кандидатстват за около 20 търговски марки, включително Coca-Cola, Adidas, Mercedes Benz и Pampers на P&G.

Герщайн твърди, че фирмата му може да произвежда артикули като пелени с марката Pampers.

„Ако, например, държавата каже, че иска да произвежда...тогава ще дадем на държавата търговската марка Mercedes“, посочва Герщайн. И добавя „в това няма нищо лошо“.

Той твърди, че все още не е чул компаниите да го молят да оттегли заявленията си.

Съдебната зала остана затворена

Досега Coca-Cola не е успяла да накара руски съдия да застане на нейна страна в дела срещу продажбата на газирани напитки на сивия пазар, внесени от САЩ, и срещу конкуренти с почти идентични имена, например "Fantola", които са наводнили пазара.

Вносителят Pivoindustria е успял да продаде хиляди кутии Fanta и Coca-Cola, въпреки че правителството не е добавило газираните напитки към списъка със стоки, отговарящи на условията за паралелен внос.

Pivoindustria купува газираните напитки в американските магазини Costco и Walmart и обмисля да внася повече, заяви изпълнителният директор на компанията. Последната пратка пристигна в Русия през април, посочи Максим Сосов, адвокат на Pivoindustria.

Coca-Cola иска присъда срещу Pivoindustria, след като неуспешно се опита да нареди на митниците да блокират доставките на газираните напитки,  посочва Сосов.

„(Съдията) разбира, че паралелният внос е добър, защото е конкурентен, на по-ниска цена и е по-добър за потребителите“, казва Сосов. Той добавя, че това всъщност е в подкрепа на руския бизнес.

Coca-Cola обжалва решенията на съда и заяви, че "защитава своята добра воля и репутация, когато трети страни се стремят да търгуват с познатата, световно известна" марка на компанията.

Журналисти на Reuters не са успели да присъстват на съдебно заседание по едно от трите дела, заведени от Coca-Cola срещу Pivoindustria. Базираната в Атланта компания е спечелила одобрението на съдия за блокиране на публичния достъп. Според Сосов този ход е незаконен.

През април Coca-Cola обжалва и решението на руски съд да одобри марката Fantola на компанията за напитки Chernogolovka.

„В нормални времена това би трябвало да е лесна победа за Coca-Cola“, коментира Питър Магс, професор на Юридическия колеж в Илинойс и експерт по руско право. „На този етап единственият възможен аргумент на Chernogolovka е, че Coca-Cola е изоставила марката си“, обяснява той.

Според представител на Chernogolovka обаче делото е спечелено от компанията „вече няколко пъти… в няколко страни, не само в Русия“.

„Ние продължаваме да настояваме, че това, което правим, не е подвеждащо за потребителя“, коментира Наталия Сахнина, главен изпълнителен директор на Chernogolovka. Тя твърди, че компанията никога не е използвала чужди рецепти, дизайни, имена или шрифтове.

Chernogolovka държи около 50-процентен дял от пазара за газирани напитки в Русия за около девет милиарда долара, след като Coca-Cola намали операциите си. Компанията започна да произвежда Cola Chernogolovka през май.

Германската компания Haribo, известна със своите желирани мечета, също подаде жалба до държавните органи през юни заради използването на името на компанията във варианта „Руско Харибо“, заяви говорителят ѝ Дженифър Милнс.

Предприемач през май поиска одобрение да използва логото на McDonald's в надпис „Боршът на мама“ за кафенета и барове, става ясно от документ, открит от адвокатската кантора.

През юни друг предприемач е поискал разрешение да използва логото на марката спортни обувки New Balance на кирилица, показват други документи.