Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Войната в Украйна ще се проточи до момента, в който Русия изчерпи ресурсите си

проф. Владимир Чуков, арабист и политически анализатор, в „Светът е бизнес”, 28.06.2022

21:05 | 28 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

В много голяма степен Саудитска Арабия и въобще арабите са тези, които биха могли да свалят в някаква степен цената на нефта като качат предлагането, но не го правят. Войната в Украйна ще се проточи до момента, в който Русия изчерпи своите ресурси – бомби, ракети, войски. Битката с Китай е много по-тежка и по-сложна заради сериозните финансови ресурси, които има. Това каза проф. Владимир Чуков, арабист и политически анализатор, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Проф. Чуков определи като „печална” новината, че Обединените арабски емирства възнамеряват да закрият посолството си в София. По думите му ОАЕ са имали много активни бизнес предложения, но за съжаление нищо сериозно не се е случило и на много от предложенията им не е имало никаква реакция от българска страна.

Относно предстоящото посещение на американския президент Джо Байдън в Израел и Саудитска Арабия през юли събеседникът посочи, че идеята е да се постигне по-висша форма на сътрудничество.

В саудитската държава много скоро ще има преход, така както стана в Обединените арабски емирства – смяна на поколения, посочи проф. Чуков.

Турция е сред основните конкуренти на всички арабски държави. Тя е традиционният конкурент на Арабската лига още от самото създаване. Отношенията между Саудитска Арабия и Турция се затоплиха. На фона на икономическата ситуация в Турция без помощта на двете държави, които имат финансовите възможности – ОАЕ и Саудитска Арабия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган няма как да излезе от тази ситуация. Стимулите Мохамед бен Салман да се срещне с Ердоган са свързани с желанието му да поддържа добри отношения с всички, посочи гостът.

Ще има ли близкоизточно НАТО, кой би участвал в него и как войната преформатира целите на регионалния съюз в Близкия Изток може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.