Силната рубла носи печалби на западните банки в Русия, но това не им дава сигурност

Въпреки силното представяне и възстановяването на руската икономика през второто тримесечие, оставането в страната все още е рисково

12:46 | 5 август 2022
Обновен: 15:17 | 5 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Рядко може да чуете банкери да се срамуват от скок на печалбата си. Но Йохан Щробл, главен изпълнителен директор на австрийската Raiffeisen International Bank, звучеше почти раздразнен, обяснявайки пред Bloomberg нейните изключително силни печалби, водени от бизнеса ѝ в Русия.

„Въпреки че, разбира се, сме доволни да съобщим за рекордни резултати... видяхме необичаен, висок принос от Русия и безпрецедентно поскъпване на рублата спрямо еврото“, каза Щробл при обявяването на печалбите на банката за второто тримесечие тази седмица. „Но ще направя всичко възможно да ви преведа през променливите.“

Оживлението при рублата се превърна в поредното усложнение в усилията на банките да напуснат страната. Компаниите, които избраха да се измъкнат бързо след нахлуването на Русия в Украйна, поеха сериозни загуби. Френският кредитор Societe Generale SA потвърди загуба от 3,3 милиарда евро преди данъци заради излизането от Русия като част от резултатите си за второто тримесечие.

Други, които действаха по-бавно, видяха нарастване на експозициите и скок на печалбите с укрепването на валутата. Въпросът е дали тези печалби могат да изкушат банките да се забавят с излизането си от пазара или дори да задържат руския си бизнес. В интерес на истината това е малко вероятно: те може да се измъкнат с по-малки загуби, ако действат бързо, но тъй като не се вижда край на агресията на Русия, те все още са решени да напуснат. Политическият и регулаторен натиск не изчезва, дори ако общественият интерес леко е избледнял, а финансовите рискове могат бързо да се влошат отново.

В момента обаче руските активи на банките растат по-бързо, отколкото се продават. Citigroup Inc. намалява заемите и се освобождава от клиенти, освобождавайки се от активи на стойност 3,1 милиарда долара в местна валута през второто тримесечие, съобщи миналия месец. Въпреки това промените във валутата все пак увеличиха размера на оставащите й руски активи с $3,6 милиарда, оставяйки я с нетен ръст от $500 милиона.

Raiffeisen, която има най-голяма експозиция към Русия спрямо размера си, намали заемите в страната с 22% през второто тримесечие, но отбеляза ръст на активите си с 3,1 милиарда евро. Това е вследствие на скока на руската валута с около 40% спрямо долара и еврото през второто тримесечие на годината.

Все пак, като съкращават заемите в местна валута и като се съсредоточават върху изоставянето на най-рисковите клиенти, банките намаляват потенциалните си загуби от евентуално напускане. Citigroup заяви, че е намалила най-лошия си сценарий до 2 милиарда долара в сравнение с предишните прогнози от 3 милиарда долара в края на първото тримесечие.

Картината за UniCredit SpA в Италия е по-сложна. Тя намали руските си заеми с 2,7 милиарда евро в местна валута през второто тримесечие, но растящата рубла увеличи стойността на собствения й капитал в руския бизнес до 3,5 милиарда евро. В крайна сметка той все пак успя да намали своята прогноза за евентуални загуби от Русия при лош изход с около 400 милиона евро до 3,5 милиарда евро.

Освен това банката отбеляза голямо възстановяване на печалбите си в Русия и тъй като други части от бизнеса на UniCredit се представиха силно, най-лошите прогнози за загуби в Русия сега са много по-малък дял от общия капитал. „Ние вярваме, че обратът през второто тримесечие е в основата на плана на UniCredit да не продава руския си филиал на всяка цена – за разлика от Societe Generale“, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Томаш Ноцел.

За UniCredit и Raiffeisen руските печалби бяха стимулирани не само от валутата, но и от възстановяването на местния бизнес и от това, че руските компании и индивидуални клиенти се обърнаха към чуждестранни банки като по-сигурни алтернативи за пласиране на своите пари и търговия с валути.

И трите банки настояват, че продължават да търсят начини за напускане на страната. Но не само че е трудно да се намери приемлив купувач, санкциите и правителствените интереси в и извън Русия също са големи и непредвидими препятствия.

Банките обаче трябва да намерят решения за своите руски експозиции, въпреки очевидното местно възстановяване и печалби. Икономиката на страната отслабва и се насочва към тежка рецесия през 2023 г., което би направило оставащите експозиции по-рискови. Това не е от голямо значение за Raiffeisen, тъй като нейното руско дъщерно дружество е отделно капитализирано и така предимно изолирано от останалата част от банката.

Освен това ралито на рублата също не е особено надеждно: заради санкциите търговията с валутата е слаба. Дори ако войната срещу Украйна приключи и отношенията между Европа, САЩ и Русия започнат да се нормализират, което изглежда твърде оптимистично, повторното отваряне на финансите и търговията може просто да доведе до нов срив на валутата. Едно добро тримесечие не трябва да изкушава нито една банка към рисковано преосмисляне на плановете й за Русия.