Рублата е във възход дори след смекчаване на ограниченията върху капитала

Руската валута продължава да оскъпява спрямо долара и еврото

18:45 | 24 май 2022
Обновен: 21:05 | 24 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Руската валута се издигна до най-високото си равнище спрямо долара от четири години насам, пише Bloomberg.

Рублата задържа силните си позиции спрямо еврото и долара дори след като Путин подписа указ, с който смекчи ограниченията върху капитала като намали размера на чуждестранната валута, които износителите са задължени да обменят.

До сега руската валута е най-добре представящата валута в световен мащаб с 30% увеличение спрямо долара. Но възстановяването ѝ след инвазията в Украйна е толкова бързо, че икономистите предупреждават, че поскъпването ѝ може да засегне приходите в държавния бюджет и да намали конкурентоспособността на руския износ.

„Рублата поскъпва много бързо и трябва да внимаваме да не прекалим“, каза беларуския президент Александър Лукашенко на среща с Путин в понеделник.

Въпреки това той добави, че макар и поскъпването на рублата да е шокирало западните страни, то не е дошло като изненада за Беларус и Русия, които са очаквали, че сегашната ситуация ще бъде „време на големи възможности“ за техните икономики.

Възходът на рублата в понеделник доведе до решение на централната банка да позволи на износителите да обменят само 50% от приходите си, а не 80% както беше досега заради спешните мерки за капиталов контрол, взети от банката за защита на рублата след инвазията.

Сега тези ограничения се разглеждат като сериозна пречка

Сривът във вноса заради големите санкции, наложени от САЩ и техните партньори, значително намалиха търсенето на чуждестранна валута, като в същото време те са затрупани от евро и долари заради високите цени на не санкционирания енергиен износ.

В допълнение на това, чуждестранните клиенти на Gazprom PJSC се съгласиха да изпълнят исканията на Путин и отвориха сметки в рубли в банковия отдел на газовия гигант, за да трансферират сумите за плащанията си.

В бъдеще повече пари може да бъдат връщани в Русия и обменяни в рубли, след като компаниите се уплашиха от замразяването на международните резерви на централната банка в  съхранявани в чужбина.  

„Много по-рисково и по-сложно е да се запазят приходите от износ в чуждестранна валута в чуждестранната финансова система, в сравнение с държането им в рубли и в Русия“, каза София Донец от Renaissance Capital. „Санкциите насърчават износителите да конвертират твърдата си валута в рубли“.

Рублата е поскъпнала с близо 15% спрямо еврото за последните пет дни и с 13% спрямо долара за същия период.

Може да има известна отсрочка след края на данъчния период в края на месеца и приключването на външните плащания за потоци от природен газ през април.

След това търговците може да разгледат перспективата за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти на следващото заседание на централната банка на 10 юни. По-нататъшното облекчаване на паричните средства ще премахне натиска върху валутата за укрепване, се казва в изявление на Министерството на икономиката в понеделник.

Но засега промените в капиталовия контрол от понеделник е малко вероятно да имат голямо влияние, според анализатора на ITI Capital Искандер Луцко.

"Поради ниската ликвидност на валутния пазар износителите реално продават не повече от 50% от валутата от експортни сделки", каза той.

„В сегашните условия е изключително трудно за централната банка да разработи мерки за стимулиране на търсенето на валута поради ограниченията за покупки на валута от физически лица и спадащия внос“, каза Луцко.

Той прогнозира, че рублата ще се търгува в диапазона от 60-65 за долар в краткосрочен план, преди да отслабне до между 65 и 75 за долар до началото на третото тримесечие, тъй като сезонното търсене на руския енергиен износ се облекчава.