Горещата вълна в Европа влияе зле на цените на енергията, но сушата е още по-страшна

Eнергийният конфликт между Европа и Русия става още по-горещ от липсата на дъждове

15:10 | 13 юли 2022
Обновен: 22:53 | 13 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Европа се задъхва от гореща вълна, която в няколко страни повиши температурите над 40 градуса по Целзий. Тъй като домакинствата и предприятията включват климатиците си, потреблението на ток скочи, а цените на едро на електроенергията се повишиха. Но много по-тревожна - и много по-слабо обсъждана - е сушата, която се разпространява от Германия до Португалия и която има потенциала да влоши настоящата енергийна криза за много по-дълго време, отколкото сегашната гореща вълна, пише Хавиер Блас в рубриката Bloomberg Opinion.

Сушата е подарък от природата за Владимир Путин, който прави Европа още по-зависима от руския природен газ в момент, когато Кремъл рязко намалява доставките. Миналата зима времето беше благосклонно към Европа, тъй като необичайно високите температури по време на коледните празници намалиха търсенето на енергия; сега липсата на дъжд работи срещу континента.  

Този зимен бонус имаше своята цена, тъй като в Алпите, Пиренеите и други планински вериги падна по-малко сняг от обикновено. В края на зимата и началото на пролетта нивото на водата в река Рейн спадна рязко, но топенето на снега през май и юни прикри кризата за известно време. Оттогава насам над големи части от Европа е паднал много малко дъжд. Сега проблемите се появяват отново и са широко разпространени в целия континент. Списъкът на европейските реки, засегнати от засушаването, е дълъг, като сред тях са Рейн, Ебро, Рона, По и др.

Сушата е от значение и за производството на електроенергия извън ВЕЦ-ове. Въглищните електроцентрали в Германия разчитат на водни пътища като Рейн, за да доставят горивото си с баржи. Френските атомни електроцентрали разчитат на реките за охлаждане. Ако производството на водноелектрическа енергия, въглища и ядрена енергия бъде прекъснато, на Европа остават само вятърната и слънчевата енергия, които също са зависими от капризите на времето, и природният газ.

Нивото на водата в Кауб, живописно градче южно от Кьолн на река Рейн, е показателно за кризата. Във вторник нивото на водата е 104 см, което е най-ниското ниво по това време на годината от поне 15 години насам. Средно през юли нивото на реката в града обикновено е над два метра. Дори през 2018 г., когато Рейн претърпя най-тежката си суша от век насам, нивото на водата в Кауб беше малко по-високо, отколкото е сега.

Drought 01

Нагоре по течението на реката, при измервателния пункт Максимилиансау, нивото на водата е спаднало до най-ниското си сезонно ниво поне от 2005 г. насам, което застрашава корабоплаването към френските и швейцарските промишлени и търговски центрове, включително Страсбург, Мюлуз и Базел. Големият спад нагоре по течението сигнализира, че скоро средното и долното течение на Рейн ще бъде още по-сухо.

Проблемите в Рейн са добре документирани, тъй като тя е осеяна с десетки измервателни станции, които позволяват на инвеститорите да измерват нивото на водата с точност. Но многобройните водни пътища в Европа страдат еднакво, макар и да предизвикват по-малко заглавия. Например По, най-дългата река в Италия, преживява най-тежката суша от 70 години насам.

Първата жертва е производството на електроенергия от ВЕЦ, което принуждава Испания и Италия да изгарят повече газ в момент, когато всеки кубически метър е скъп. В сезонно отношение производството на енергия от испанските ВЕЦ е на второто най-ниско ниво от 20 години насам. Във Франция производството на електроенергия от ВЕЦ е най-слабото от десетилетие насам. През една типична година водната енергия е четвъртият по големина източник на електроенергия в Европейския съюз след газа, ядрената енергия и вятъра, като произвежда близо 14% от цялата електроенергия.

Drought 02

Възможно е да се случи и по-лошо. Electricite de France SA, която управлява най-големия парк от атомни електроцентрали в Европа, предупреди, че вероятно ще намали производството на някои атомни електроцентрали това лято, тъй като сушата намалява количеството речна вода за охлаждане. Френската компания, която е затворила десетки реактори, за да провери заваряването им, беше принудена миналия месец да ограничи производството в атомната си централа в Сен Албан, близо до Лион, след като нивото на река Рона спадна. Още пет ядрени централи на EDF са изложени на риск, съобщи компанията миналата седмица.

Засега въглищните електроцентрали изглеждат добре запасени, тъй като са използвали периода на високи води по време на пролетното топене на снеговете, за да попълнят запасите си. Но и те не са застраховани. Вече се съобщава за проблеми с доставките, което предполага, че проблемите ще се появят отново рано или късно и могат да засегнат Германия в най-неподходящия момент. Рейн е най-евтиният и най-лесният начин за транспортиране на въглища от Ротердам до Южна Германия.

Затова, когато преценявате какво ще се случи по-нататък в енергийния конфликт между Европа и Русия, гледайте небето. И се молете за дъжд.