Г-7 ще подкрепя инвестициите за LNG в обратен завой на политиката за климата

Лидерите на Г-7 казаха, че все още искат газовите проекти да бъдат в съответствие с международните климатични цели

11:01 | 29 юни 2022
Обновен: 13:09 | 29 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвестициите във втечнен природен газ – които вече процъфтяват, тъй като Европа се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия – ще получат още един тласък, дори на фона на дългогодишните опасения за климата, пише Bloomberg.

Лидерите от Групата на седемте, представляващи най-богатите икономики в света, подкрепиха във вторник временни публични инвестиции в газови проекти, за да помогнат за преодоляването на безпрецедентна енергийна криза, която допринася за инфлацията и води до повече използване на въглища в производството на електроенергия.

В изявление след срещата на върха в Баварските Алпи лидерите подчертаха „важната роля, която могат да изиграят увеличените доставки на LNG“ и признаха, че „инвестициите в този сектор са необходими в отговор на настоящата криза“.

В Европа, където проектите за втечнен природен газ често се сблъскват с противопоставяне по екологични причини, подкрепата за повече финансиране за втечнен природен газ бележи политически обрат. Сега правителствата подкрепят някои проекти за свръхохладеното гориво, след като руската инвазия в Украйна доведе до покачване на цените до рекордни нива и принуди нациите да търсят алтернативни доставчици.

Повече от 20 европейски проекта за втечнен природен газ бяха обявени или ускорени от март, с потенциал да заместят около 80% от общия внос от Русия през 2021 г., според FTI Consulting.

Само преди няколко години газът губеше своята привлекателност за богатите нации, тъй като те засилваха усилията си за изпълнение на екологичните задължения. През декември Германия срещаше големи трудности да пусне своя терминал за внос на втечнен природен газ.

Разбира се, лидерите на Г-7 казаха, че все още искат газовите проекти да бъдат в съответствие с международните климатични цели. Проектите за внос на втечнен природен газ, които се разрастват в цяла Германия, имат всички обявени опции за работа с благоприятни за климата водород и зелени горива в бъдеще.

Проектите за втечнен природен газ са изключително скъпи. Необходимо е финансиране за изграждането на многомилиардни производствени заводи от САЩ до Катар, както и за нови мощности за получаване на горивото в Европа.

От май два производствени завода в САЩ постигнаха окончателни инвестиционни решения, решаваща стъпка, необходима за напредък. Други вероятно ще последват. Глобалните енергийни компании от Exxon Mobil Corp. до Eni SpA се включиха, за да помогнат на Катар да развие своя огромен проект за износ на газ на стойност 29 милиарда долара.

Газово финансиране

Във финансовия сектор тенденцията се обръща в полза на газовите проекти. Европейската банка за възстановяване и развитие, чийто основен бизнес е финансирането на възобновяемите енергийни източници, вече ще да поддържа проекти за газ, независимо дали става дума за съоръжение за съхранение, терминал за втечнен природен газ в Балтийските страни или интерконекторна мрежа, каза по-рано този месец Хари Бойд-Карпентър, управляващ директор за зелена икономика и климатично действие в банката.

Въпреки че ЕБВР няма да финансира проучването и производството на газ, газовите проекти, които ускоряват преминаването от по-замърсяващи горива като въглища и нефт, вече не са забранени, каза той.

Европейската инвестиционна банка, кредитното звено на Европейския съюз, което се фокусира върху енергийната ефективност и нисковъглеродните доставки, също придобива нов поглед.

ЕИБ „винаги е била много неохотна да финансира терминали за втечнен природен газ, но ние сме наясно, че вече не можем да си позволим да заемем тази строга позиция“, каза миналата седмица президентът на банката Вернер Хойер. „Трябва да бъдем по-гъвкави по отношение на това, но винаги при условие, че финансираме инфраструктура, която също може да се използва за получаване, разпространение и използване на водород."

Говорителят на банката обаче каза във вторник, че проектите за втечнен природен газ в момента не отговарят на условията за подкрепа от ЕИБ.

В Германия държавната KfW Group, която е фокусирана върху зелени инвестиции, финансира проекти за втечнен природен газ в съответствие с плана на правителството за бързо пускане на терминалите за внос. Банката планира да помогне на германската компания RWE AG в изграждането на терминал в северния пристанищен град Брунсбютел.