Потребителите на петрол са изправени пред лято на болка

Какво ни чака, когато Китай, двигателят на растежа на търсенето на петрол, се завръне на пазара

11:00 | 11 юни 2022
Обновен: 13:50 | 11 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролните бикове започват да си представят свят, в който Китай, двигателят на растежа на търсенето, се завръща на пазара. И ако анализът им е верен, лятото ще бъде болезнено за потребителите на петрол навсякъде по света, които вече са изправени пред спираловидни цени - независимо дали става въпрос за американците, които плащат около 5 долара за галон бензин, или за британците, които харчат над 100 паунда (125 долара) само за да заредят нормален автомобил, пише Bloomberg.

В Китай подновяването на ограниченията в Шанхай показва, че пътят напред е неравен, но най-големият вносител на суров петрол в света плахо излиза от последната си битка с Covid-19. Това ще увеличи потреблението на пазара, където цената на барел се търгува около 120 долара за най-дългия период от години насам, без особена помощ от страна на Китай.

"Никога не съм виждал това съчетание от обстоятелства в моята кариера през последните 50 години", каза Гари Рос, ветеран консултант по петрола, сега мениджър на хедж фонд в Black Gold Investors LLC. "Светът разполага с много малко свободен капацитет, икономиката е силна извън Китай, сега Китай се завръща и сме в разгара на глобално прекъсване на петрола."

Представители на ОПЕК+ заявиха тази седмица, че има малко допълнителни доставки, които могат да се добавят, докато подобни ограничения в световния парк от петролни рафинерии карат потребителите да се сблъскват с цени на горивата, които се покачват дори по-бързо от суровия петрол.

Няколко държави оповестиха ембарго върху Русия, един от най-големите производители в света, след нахлуването ѝ в Украйна. Това нарушава наличните доставки на суров петрол и горива. Потреблението на рафинирани продукти изпреварва производството, което допълнително намалява запасите.

Голяма част от Wall Street споделя мнението на биковете. Тази седмица Goldman Sachs Group Inc. заяви, че очаква цената на сорта Брент да достигне 140 долара за барел през следващите месеци. От Morgan Stanley заявиха, че най-оптимистичният сценарий за 150 долара може да се окаже по-висок. Рекордът за сорта Brent е 147,50 USD, поставен през юли 2008 г.

Възстановяване

China National Petroleum Corp. смята, че потреблението в страната може да скочи с 12% през третото тримесечие. Bank of China International заяви, че очаква скромно възстановяване през третото тримесечие и по-силно четвърто.

"Без Китай сме на 120 долара, така че когато Китай се върне, петролът ще поскъпне", заяви Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската компания Energy Aspects Ltd., на конференция в Калгари. "Дори при високи цени търсенето продължава, защото хората, искат да пътуват, искат да излязат. И второто нещо е, че правителствата по света субсидират цените."

Тези субсидии - или намалено данъчно облагане - увеличават търсенето в страни от Мексико до Южна Африка. Това е една от причините, поради които цените на петрола се задържат, въпреки че фючърсите на американския бензин вече се търгуват близо до 180 долара за барел. 

Русия е основен доставчик на рафинирани продукти, най-вече на дизелово гориво, чиито цени на едро в Европа са около 170 USD. Надценката на дизела и бензина спрямо суровия петрол достигна рекордни стойности през тази година в САЩ и Европа, а запасите от горива са ниски в началото на лятото. 

Максимален брой

Някои от водещите фигури на пазара са единодушни, че в момента светът не разполага с достатъчен капацитет за рафиниране. 

Амос Хохщайн, старши съветник на Държавния департамент по въпросите на енергийната сигурност, заяви на конференцията на RBC Capital Markets тази седмица, че недостатъчните инвестиции в енергийната сфера и тенденцията за намаляване на капацитета за рафиниране са основните причини за недостига на горива, като повтори мнението на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия. Администрацията на Байдън дори се обърна към американската рафинираща индустрия с молба да бъдат пуснати отново в действие спрените заводи.

Всичко това означава, че въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници обещаха да увеличат добива с повече от очакваното по-рано този месец, засега няма признаци, че подобни стъпки - ако се случат - ще провалят бурно развиващия се пазар. 

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви тази седмица, че само двама или трима от членовете на групата имат възможност да увеличат добива. 

Дори в някои части на Шанхай да се върнат ограниченията на Covid, търговците смятат, че евентуално увеличение на потреблението ще настъпи на петролен пазар, където производството засега е до голяма степен изчерпано.

За потребителите това е особено рисково в навечерието на лятото, когато потреблението на рафинирани продукти се увеличава благодарение на пътуванията и нуждата от климатици. 

Обединените арабски емирства, които също не бяха оптимисти по отношение на това колко предлагане могат да добавят производителите на пазара, отправиха най-строгото предупреждение, че предстои трудно и дълго лято. 

"Трябва да помним, че Китай все още не се е завърнал", заяви министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил Ал-Мазруей на конференция в сряда в Йордания. "Ако продължим да потребяваме, с темповете на потребление, които имаме, ние сме далеч от пика, защото Китай все още не се е върнал."