Растежът на САЩ изпреварва Китай за първи път от 1976 г.

Залогът в съревнованието е особено висок и за президентите Байдън и Си, които базираха политиките си на търговската борба между Вашингтон и Пекин

14:34 | 20 май 2022
Обновен: 15:49 | 20 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Блокадите заради коронавируса в Китай означават, че икономическият му растеж може да изостане от този на САЩ за първи път от 1976 г., в промяна на ролята с потенциални политически отзвуци както в Пекин, така и във Вашингтон.

Втората по големина икономика в света ще нарасне само с 2% тази година, пише Bloomberg Economics в доклад в четвъртък. За сравнение, брутният вътрешен продукт на САЩ ще се увеличи с 2,8% тази година, прогнозира Bloomberg Economics.

Докато Пекин прилага фискални, парични и регулаторни мерки за стимулиране, въздействието се притъпява от политиката за нулев Covid на президента Си Дзинпин, която изисква строги ограничения на дейността, когато възникнат епидемии от вируси. САЩ, докато се борят да се справят с високата инфлация, все още се задвижват от силния пазар на труда и потребителски разходи.

Прогнозата на Bloomberg Economics е в низходящия край на спектъра, като средната прогноза за растеж на БВП на Китай през 2022 г. все още е над 4%. Ако се окаже вярна, тази година ще бъде първият път, когато темпът на растеж на Китай през цялата година изостава от този на неговия съперник от 1976 г., когато Китай излиза от бурното десетилетие на Културната революция, показват данните на Световната банка.

След кампанията за „реформа и отваряне“, стартирана в края на 70-те години, Китай се радва на по-бързи темпове на експанзия, като все още има много възможности за БВП на глава от населението да намали разликата със САЩ.

Президентът Джо Байдън, който настоява Конгреса да приеме пакет от закони, насочено към укрепване на конкурентоспособността на САЩ срещу Китай, със сигурност ще се възползва от такъв относителен резултат от растеж. Той оформи своята икономическа програма отчасти около демонстрирането на това дали демокрациите могат да се противопоставят на авторитарния модел на Си.

Залогът е още по-висок за Си, който се очаква да си осигури трети мандат като лидер на Комунистическата партия по-късно тази година в безпрецедентен ход. Темпът на растеж от 2% би бил далеч под официалната цел за растеж на правителството от около 5,5% тази година. Си е казал на служителите да гарантират, че растежът на Китай изпреварва САЩ тази година, съобщи Wall Street Journal миналия месец.

Това ще бъде първият път, когато нацията значително пропуска годишната цел, откакто практиката за поставяне на цели беше възприета в края на 90-те години. Правителството не публикува цел през 2020 г., когато избухна пандемията.

"Дори при възходящ сценарий, с малко вероятно облекчаване на позицията за нулев Covid, 5% експанзия - да не говорим за целта на правителството от 5,5% - изглежда недостижима", смятат от Bloomberg Economics.

Разширяването с 2% също би било най-слабото за Китай от 1976 г., подминавайки дори 2020 г., когато пандемията намали растежа на БВП до 2,2%. За сравнение, след репресиите на площад Тянанмън, много по-малката китайска икономика нарасна с 3,9% през 1990 г.

Политиката може да е изиграла известна роля в определянето на цел, която вече изглеждаше амбициозна преди последните мерки, свързани с пандемията, според Стивън Джен, който управлява хедж фонда и консултантска фирма Eurizon SLJ Capital. В неговия анализ има вероятни разделения относно мащаба на регулаторните действия срещу индустрии, включително имоти и технологии.

„Подозираме, че това е основната причина за очевидно агресивната цел за растеж: тя беше умишлено насадена от лагера „за растеж“ в Пекин, за да ограничи по-нататъшните „репресии“ и да възстанови по-добрата среда за процъфтяване на частния сектор“, коментира Джен по-рано този месец.

Политиците наистина многократно са изваждали обещания за по-благоприятни за растежа мерки. Вицепремиерът Лиу Хе по-рано тази седмица намекна, че Пекин може да е готов да се откаже от натиска над технологичните фирми.

Но съобщенията не отговарят на какъвто и да е специфичен, мащабен фискален пакет или решително общо парично облекчаване, което не впечатлява икономистите и инвеститорите.

„Китай все още има възможности за политика“, смятат анализатори от Citigroup Inc. „В този момент навременното и решително въвеждане на реални мерки за стимулиране е наистина от решаващо значение за връщане на растежа в релси.“

Една бележка под линия към съперничеството за БВП: Байдън вече е поел заслуга за изпреварването на Китай. „За първи път от 20 години нашата икономика расте по-бързо от китайската“, каза президентът в изявление относно данните за БВП през януари.

Измервайки четвъртото тримесечие на миналата година в сравнение със същия период на 2020 г., ръстът на САЩ се увеличи с 5,5% срещу 4% в Китай. Американският растеж през последните три месеца на миналата година беше подчертан от скока в запасите. Остава да видим дали САЩ могат да изпреварят Китай на база средна календарна година.