Ръстът на износа на Китай отслабва до нивата от 2020 г. заради огнищата на Covid

Доларовото изражение на ръстът за април се забави до 3,9% спрямо година по-рано, в сравнение с увеличението през март от 14,7%

11:40 | 9 май 2022
Обновен: 14:32 | 9 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът и вносът на Китай се затрудниха през април, тъй като влошаващите се огнища на Covid намалиха търсенето, подкопаха производството и нарушиха логистиката във втората по големина икономика в света.

Ръстът на износа през април в доларово изражение се забави до 3,9% спрямо година по-рано, на фона на увеличението от 14,7% през март, показаха в понеделник митническите данни. Това е най-слабото темпо от юни 2020 г., но по-бързо от средната оценка за ръст от 2,7% в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Вносът остава непроменен през април след спад от 0,1% през предходния месец. Икономистите очакваха спад от 3%.

Данните от април отразяват въздействието на ограниченията за Covid върху търговския и производствен център Шанхай – дом на най-голямото пристанище в света – където по-голямата част от населението е под някаква форма на блокада вече повече от пет седмици. Прекъсванията добавят още една заплаха към глобалните вериги за доставки и инфлацията и са засегнали операциите на компаниите от Tesla Inc. до Apple Inc.

Жан Жиуей, президент и главен икономист в Pinpoint Asset Management, каза, че растежът на износа може да продължи да бъде слаб през май поради прекъсвания във веригите за доставки.

„Един голям макро проблем е до каква степен поръчките за износ ще бъдат пренасочени към други нововъзникващи страни като Индия и Виетнам“, каза той.

"Данните за търговията на Китай през април дадоха представа за това как блокадите в Шанхай и други части на страната влияят на световните пазари на стоки. Ситуацията не изглежда добре. Рязкото забавяне на растежа на износа подчертава напрежението върху глобалните вериги за доставки от прекъсванията до фабричното производство и логистиката. Нулевият ръст на вноса - намален от двуцифрен темп само два месеца по-рано - предполага, че вътрешното търсене намалява", коментира Ерик Жу от Bloomberg Economics.

Правителството на Китай се опитва да възстанови производството, но тъй като много чуждестранни фирми казват, че все още не могат да възобновят дейността си и ограниченията отново се затягат, не е ясно каква част от Шанхай всъщност се е върнала на работа.

Забавянето на търговията предизвиква загриженост, тъй като износът е един от най-силните двигатели на растежа за Китай. Той помогна на икономиката да излезе от спада, свързан с Covid през 2020 г. и я изведе до по-добро от очакваното представяне през 2021 г.

Инфлационни ефекти

Вносът беше стимулиран от покачващите се цени на енергията и суровините. Стойността на вноса на въглища се повиши с почти 80% през първите четири месеца на годината, докато обемът на входящите доставки спадна с 16%. Стойността на суровия петрол, природния газ и стоманата също се повиши, докато обемите спаднаха.

Вносът от Русия скочи с почти 57%, вероятно стимулиран от покачващите се цени на петрола, газа и други стоки, които съставляват по-голямата част от това, което Китай купува от Русия. Най-големият спад в износа през април беше за Русия, като доставките спаднаха с около 26% спрямо година по-рано, следвани от Хонконг, Обединеното кралство, Япония и Германия. Износът за САЩ се е увеличил с 9,4%.

Спадът в търговията с Китай дойде въпреки признаците, показващи, че глобалното търсене вероятно е останало устойчиво миналия месец. Докато износът на Южна Корея - водещ индикатор за световната търговия - нарасна с двуцифрени числа през април, доставките ѝ за Китай спаднаха с 3,4%.

Други данни от април също показват до каква степен смущенията, свързани с Covid, са поразили икономиката. Производствената активност падна до най-ниското си ниво от февруари 2020 г., докато логистичните проблемни точки продължават да създават напрежение. Доставчиците са изправени пред най-дългите закъснения от над две години при доставката на суровини на своите производствени клиенти, а активността на китайските пристанища падна под нивата, наблюдавани по време на първото огнище на коронавирус през 2020 г.

Висшите лидери на комунистическата партия обещаха повече стимули за постигане на целта за икономически растеж от около 5,5% тази година, но също така настояха за придържане към строгата стратегия за нулев Covid – двете цели, според икономистите, си противоречат една на друга.