Ръстът на фабричната инфлация в Китай оставя място за нови стимули

CPI нарасна с 2,1% спрямо година по-рано, най-бързият темп от пет месеца, отчасти поради цените на храните

11:29 | 11 май 2022
Обновен: 13:53 | 11 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричната инфлация в Китай спадна до едногодишно дъно през април, тъй като ръководените от държавата производствени усилия подкрепиха доставките, а блокиранията заради COVID-19 в ключови индустрии охладиха търсенето, давайки на централната банка възможност за повече стимули за укрепване на отслабващата икономика, предава Bloomberg. 

Потребителските цени нараснаха с най-бързия си темп от пет месеца, тъй като широко разпространените блокирания в големите градове удариха доставките на стоки за бита, но останаха сравнително благоприятни, въпреки нарастващите глобални цени на стоки, които принудиха централните банки на други места бързо да повишат лихвените проценти.

Индексът на цените на производител (PPI) се е повишил с 8,0% на годишна база, съобщи Националното статистическо бюро (NBS) в изявление в сряда, по-бавно от ръста от 8,3% през март, но по-бързо от ръста от 7,7%, очакван от анализатори на "Ройтерс".

„Инфлацията на производствените цени ще продължи да се понижава през следващите тримесечия“, каза Джулиан Евънс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics.

„Въпреки че все още има голяма несигурност, причинена от войната в Украйна, като цяло смятаме, че световните цени на суровините ще завършат годината по-ниски“.

По-бавното покачване на PPI се дължи на правителствени мерки за стабилизиране на цените на суровините и увеличаване на предлагането, каза служителят на NBS Дон Лижуан в отделно изявление.

Държавният плановик на Китай във вторник призова за стабилизиране на цените на енергията и ускоряване на проучването и разработката на нефт и газ.

Пекин планира дневното производство на въглища да достигне 12,6 милиона тона тази година и даде приоритет на енергийната сигурност в резултат на геополитическата несигурност, причинена от конфликта в Украйна.

Нарастването на цените се забави в 22 от 40 категории промишлени отрасли, изследвани от NBS, като цените във въгледобива нараснаха с 53,4% на годишна база, което е спад от 0,5 процентни пункта спрямо март.

Икономиката на Китай се забави рязко в началото на второто тримесечие, тъй като властите в десетки градове наложиха ограничения за борба с огнища на COVID-19, като в момента Шанхай е в шестата седмица на блокиране.

Новите огнища на COVID-19 доведоха до покачване на индекса на потребителските цени (CPI), според Дон.

CPI нарасна с 2,1% спрямо година по-рано. Това е най-бързият темп от пет месеца, като отчасти се дължи цените на храните. Увеличението надминава ръста от 1,5% през март, както и очакванията за скок от 1,8%.

Цените на храните са нараснали с 1,9% спрямо година по-рано, в сравнение със спад от 1,5% през март.

Годишният ръст на CPI остава доста под годишната цел на правителството от 3% тази година, което е знак, че натискът върху потребителските цени остава относително ограничен.

„Като такава, инфлацията е малко вероятно да бъде ограничение за действия от страна на PBOC (Народната банка на Китай)“, каза Джулиан Евънс-Причард.

Столицата на Китай Пекин, която съобщи за 24 нови случая на локално предаван коронавирус за вторник, забрани на жителите да се хранят в ресторанти, затвори всички фитнес зали и прекрати присъственото обучение.

По-строгите ограничения се отразиха на китайската икономика, като растежът на износа се забави до най-слабото си ниво от почти две години, а дейността на фабриките се сви с по-високи темпове през април.

Централната банка заяви в понеделник, че ще засили подкрепата за реалната икономика, като същевременно следи отблизо вътрешната инфлация и корекциите на паричната политика в развитите икономики. 

През април Китайската народна банка намали размера на парите, които банките трябва да държат като резерви, като се очакват по-скромни стъпки за облекчаване.