Covid мерките в Китай заплашват половината икономика на страната

Този път подходът на властите може сериозно да ограничи растежа на БВП

11:00 | 14 март 2022
Обновен: 13:08 | 14 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мащабните райони, които китайските власти затварят, подобно на мерките, които бяха обявени в южния технологичен център Шънджън, могат да засегнат половината от брутния вътрешен продукт на страната, пишат в свой анализ икономисти от Bloomberg.

В неделя те поставиха 17,5 милиона жители на мегаполиса в изолация за поне седмица на фона на нарастването на заразените с Covid-19 в града, а според Bloomberg Economics това ще нанесе „директен удар“ на провинция Гуандун, която представлява 11% от БВП.

Тъй като случаите скачат и в други провинции, половината от БВП и населението на Китай ще бъдат засегнати от последната епидемия, според икономисти от Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

„Предишните стъпки за ограничаване на вируса почти не засегнаха производството“, пишат Чан Шу и Дейвид Ку от Bloomberg Economics в бележка в понеделник. Блокадата в Шънджън ще удари производството в индустрии като технологии и машини, които участват в глобалните вериги за доставки, пишат те.

„Двойният удар върху потреблението и производството, плюс страничните ефекти извън Китай повишават залога от тези ограничения“, добавиха икономистите.

В същото време и други части на Китай се опитват да се борят с бързото разпространение на коронавируса. Шанхай преустанови присъствените часове в училищата и затвори междуградските автобусни услуги, докато североизточният индустриален център Чанчун в Джилин - град с около 9 милиона души и представляващ около 11% от общото годишно производство на автомобили в Китай през 2020 г. - беше затворен миналата седмица.

„Повече градове може да следват практиката на Шънджън“, каза Реймънд Йеун, главен икономист за региона на голям Китай в ANZ, в бележка в понеделник. „Ако ограниченията бъдат удължени, икономическият растеж на Китай ще бъде значително засегнат.

Йенг каза, че ANZ все още няма да преразглежда прогнозата си за 2022 г., но от банката „внимават“ за допълнителни ограничения. ANZ прогнозира ръст на БВП от 5% за годината, по-малко от целта на правителството от около 5,5%.

Ако ключови провинции по крайбрежието и на североизток последват примера на Шънджън и наложат едноседмични блокади, икономическата цена може да достигне 0,8 процентни пункта от растежа на БВП, каза Йеун.

Nomura Holdings Inc. заяви, че икономическите разходи от китайския подход за нулев Covid са високи и участниците на пазара може да са твърде оптимистични относно перспективите за растеж през тази година. Банката очаква нарастване на БВП от 4,3%, което е много под средната прогноза на икономистите от 5,2%.

Китай е изправен пред бързо разпространяващи се огнища, породени от силно заразния вариант Омикрон. Новите случаи скочиха до повече от 3300 на ден в събота, като само преди седмица те бяха малко над 300. Скокът представлява безпрецедентно предизвикателство за стратегията на страната за нулев Covid, която досега защити огромния й промишлен сектор, но намали потреблението.

В Шънджън се намира и централата на технологични гиганти като Tencent Holdings Ltd. и Huawei Technologies Co, както и на основния доставчик на Apple Foxconn, тайванската компания, известна още като Hon Hai Precision Industry. Компанията спря операциите в Шънджън, включително в обект, който произвежда iPhone, в отговор на ограниченията.

Основните финансови компании, включително Ping An Insurance Group Co. и China Merchants Bank Co., също имат седалища в града. И няколко чуждестранни банки като UBS Group AG и HSBC Holding откриха клонове в района.

Брокерите и големите държавни банки в града са спрели личните срещи след блокадата, според съобщения и репортажи на местни медии.

Шънджън е второто по важност пристанище в Китай след Шанхай и обработва около 10% от контейнерите, изпращани от Китай. Част от пристанището беше затворено в продължение на седмици в средата на 2021 г., за да ограничи локално огнище на Covid, но дори тогава пристанището успя да изпрати почти 2 милиона контейнера за месец юни 2021 г.

Пристанището Янтиан заяви в изявление от понеделник, че работи нормално, след като Шънджън затегна мерките за борба с вируса.

Износът на Гуандун на стойност 795 милиарда долара през 2021 г. представлява 23% от доставките на Китай през тази година, най-много от всяка провинция, според Bloomberg Economics. Само Шънджън е изнесъл стоки за 303 милиарда долара.

„Дори ако ограниченията останат в сила само за кратък период, което е нашият основен сценарии, въздействието вероятно ще продължи няколко седмици по-дълго поради вероятни прекъсвания на доставките в града и каскадния ефект от тях“, казаха икономистите.

До сега стратегията за нулев Covid не беше довела до големи икономически смущения, ограниченията правят икономиката „особено уязвима към по-заразния вариант Омикрон“, каза Луис Куийс, главен икономист в Азиатско-тихоокеанския регион в S&P Global Ratings.

„В световен мащаб икономическото въздействие на Covid намалява, тъй като правителствата облекчават ограниченията и мнозина преминават към подход на живот  с вируса, добави Куийс. „Въпреки това Омикрон е ключов риск за вътрешното търсене, индустриалното производство и вероятно веригите за доставки в Китай.