Как законът за еднополовите бракове в Чили може да засили икономиката

Законите за равенство в брака дават конкурентно предимство и „мека сила“ на държавите

16:41 | 22 декември 2021
Обновен: 18:41 | 22 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Чили стана 30-ата страна, легализирала еднополовите бракове на 7 декември. Снимка: Bloomberg
Чили стана 30-ата страна, легализирала еднополовите бракове на 7 декември. Снимка: Bloomberg

В неговия приятелски настроен към ЛГБТ общността бутиков хотел в столицата на Чили Уил Мартин се надява решението на страната този месец да легализира еднополовите бракове да привлече младоженци, нетърпеливи да празнуват.

„Видимостта е нещо, което хората приемат много сериозно“, каза Мартин пред "Ройтерс" от The Aubrey в Сантяго. "Те искат да бъдат виждани, горди и отворени за това, което правят."

Докато все повече страни легализират еднополовите сватби, изследователи и ЛГБТ+ активисти казват, че икономическите ползи от равенството в брака се простират далеч отвъд сватбените тържества и медения месец и могат да дадат на нациите важно конкурентно предимство.

„Брачното равенство все още е доста рядко срещано по света“, казва Лий Баджет, професор по икономика в Масачузетския университет в Амхърст.

„Това все още е нещо, което изпраща много мощни сигнали – и за бизнеса и туристите, които могат да направят голяма разлика“, каза Баджет, който изучава икономическото въздействие на включването на ЛГБТ+ върху страните от средата на 90-те години.

Чили стана 30-ата страна, легализирала еднополовите бракове на 7 декември, присъединявайки се към Аржентина, Бразилия, Колумбия, Коста Рика и Уругвай в Латинска Америка.

„Икономическото предимство е много мощен инструмент за застъпничество на движението за правата на ЛГБТ+“, каза Джон Милър, основател на Open For Business, група компании, насърчаващи включването на ЛГБТ+, пред "Ройтерс".

„Когато показваме на хората, че има реални икономически ползи, които произтичат от това да станем по-включващи ЛГБТ+, това променя разговора.“

Огромен пазар

Дания беше първата страна, която легализира еднополовите съюзи, като през 1989 г. прие законодателство, признаващо "регистрирани партньорства", а няколко европейски държави бързо я последваха.

Чешката република разрешава на еднополовите двойки да регистрират партньорствата си от 2006 г., въпреки че все още не дава пълни права за брак.

Доклад на Open For Business за 2020 г. предполага, че централноевропейската нация пропуска между 25 милиона и 113 милиона долара годишно само от приходи от сватби на един и същи пол.

През май 2019 г. Тайван стана първото място в Азия, което легализира еднополовите бракове скоро след като Open For Business публикува подобен доклад, разглеждащ острова, подкрепен от мултинационални компании, включително технологичните гиганти Google и Microsoft.

„Бракът за двойки от един и същи пол ще помогне на Тайван да развие своята икономическа конкурентоспособност и ще улесни среда за процъфтяване на компаниите“, отбелязват авторите на доклада.

Глобалният пазар на ЛГБТ+ е огромен, като изследванията на глобалната швейцарска банка Credit Suisse предполагат, че той ще се нареди като четвъртата по големина икономика в света, след Япония, но пред Германия по отношение на покупателната способност.

Проучване от 2018 г., проведено от Kantar Consulting и ЛГБТ+ социалната мрежа Hornet, оцени покупателната способност на общността само в Съединените щати на 1 трилион долара през 2016 г. – почти равна на тази на афро-американските или латиноамериканските потребители.

Компаниите се опитват да се възползват от това, което стана известно като "розова лира" – или долар, песета или ренминби – откакто търговецът на мебели IKEA пусна първата реклама, включваща гей двойка през 1994 г.

"Важно бизнес предимство"

Но докато по-широките икономически ползи са ясни, въздействието на законите за еднополовите бракове на място е по-нюансирано, каза Карлос Китка, изпълнителен директор на Европейската асоциация за гей туризъм.

Разрешаването на еднополовите двойки да се женят дава на държавите форма на "мека сила", което означава, че те се разглеждат като по-либерални и следователно по-привлекателни за ЛГБТ+ туристите, каза той.

Но Китка каза, че хомосексуалните двойки са по-малко склонни да харчат големи пари за меден месец, отчасти защото много от тях се женят по-късно в живота, когато законите са били приети - години след като са предприели неформални медени месеци, когато са се срещнали за първи път.

„Винаги обяснявам на хотелиерите, които са отворени към гей двойки, но не са гей бизнеси, че не трябва да очакват такъв огромен пазар за медени месеци, какъвто има в хетеросексуалния свят“, каза Китка.

За по-големите компании с глобален обхват, като авиокомпанията Virgin Atlantic, икономическата цена за нациите, които пропускат ЛГБТ+ туризма, е очевидна.

Доклад от юни, спонсориран съвместно с Open For Business, който разглежда Карибите, разкрива, че законите срещу хомосексуалността струват на 12-те англоговорящи държави в региона до 4,4 милиарда долара годишно в загубен туризъм и емиграция.

„В Карибите и на други места продължаващата криминализация и социалната дискриминация на ЛГБТ+ хората идват на значителна цена – за засегнатите лица, за местните икономики, за общностите и в крайна сметка, разбира се, за всички“, каза Ричард Брансън, основател на Virgin Group.

„Бизнес аргументът за включване на ЛГБТ+ – за прекратяване на страданието – също е силен и убедителен.“

В Чили, която беше силно засегната от COVID-19 и разтърсена през последните години от протести заради неравенството, може да мине време, за да се видят ползите за бизнеса от новия закон, каза Алесия Инжоке, директор на ЛГБТ+ организацията Fundacion Iguales.

„Все още сме в период на пандемия, така че е трудно да се предвиди как ще бъде засегната брачната икономика“, каза тя.

"Но вярвам, че да, с течение на времето ще видим положително въздействие."