След Никарагуа санкциите на САЩ тласкат Централна Америка в сферата на Китай

Натискът на САЩ върху политици и длъжностни лица в Централна Америка варира от отнемане на визи до санкции на Министерството на финансите

19:00 | 12 декември 2021
Автор: Даниел Николов
В Хондурас новото правителство на новоизбрания президент Ксиомара Кастро се ангажира засега с Тайпе и близки отношения с Вашингтон. Снимка: Bloomberg
В Хондурас новото правителство на новоизбрания президент Ксиомара Кастро се ангажира засега с Тайпе и близки отношения с Вашингтон. Снимка: Bloomberg

Нарастващият списък санкции на САЩ срещу висши представители на Централна Америка прави Китай все по-привлекателен партньор за правителствата, които се противопоставят на натиска на Вашингтон да се справят с корупцията и отстъплението от принципите на демокрацията в региона, твърдят официални лица и анализатори.

Тенденцията беше поставена на фокус тази седмица, когато Никарагуа възстанови връзките си с Пекин, прекъсвайки дългогодишните си отношения с американския съюзник Тайван, който разчита в голяма степен на дипломатическо признание от малки държави.

Други страни в региона също ухажват Китай. Президентът на Салвадор Найиб Букеле ратифицира новото споразумение за икономическо сътрудничество на страната си с Китай по-рано тази година, след като Вашингтон постави негови близки сътрудници в черен списък за корупция.

Букеле, който тази седмица обвини Вашингтон, че изисква „абсолютно подчинение“, бе изключително доволен през май, когато обяви, че Китай е направил 500 милиона долара публични инвестиции „без никакви условия“.

Решението на Никарагуа да приеме Китай последва серия от санкции срещу помощници на президента Даниел Ортега след преизбирането му за четвърти пореден мандат в кампания, наситена с арести на водещи опозиционни фигури.

Докато случаят на Никарагуа е „уникален“ в Централна Америка поради все по-авторитарния си наклон, международната изолация на Ортега изигра роля за преминаването му към Китай, според висш служител на САЩ, който отбеляза, че "тъй като санкциите се затягат, те търсят други пътища и икономически партньори".

Натискът на САЩ върху политици и длъжностни лица в Централна Америка варира от отнемане на визи до санкции на Министерството на финансите, които ефективно ги отрязват от глобалната банкова система. За Ел Салвадор Вашингтон също подготвя наказателни обвинения срещу двама висши съюзници на Букеле.

Пекин предлага отдих от американския натиск - стратегия, която преди е хвърляла икономически спасителни линии на лидери, изолирани от Запада в други страни от региона, включително Венецуела, каза Р. Евън Елис, професор във Военния колеж на армията на САЩ.

„Китай, преследвайки своите стратегически икономически интереси, поддържа авторитарните популисти на власт, което води до регион, който е все по-малко демократичен“, каза Елис, експерт по ангажимента на Китай с Латинска Америка.

„Дългова дипломация“

В стремежа си да отблъснат влиянието на Китай в региона, американските служители определиха Пекин като ненадежден партньор за нации, отчаяни за инвестиции, за да засилят колебливите си икономики.

Посочвайки инвестициите на Китай по целия свят, които Съединените щати наричат ​​„дипломация на дълга“, американските служители твърдят, че Пекин оставя по-бедните страни затрупани с дългове.

Пекин, който опровергава подобни твърдения, казва, че се отнася към съюзниците си като равноправен партньор и не се намесва във вътрешните им работи - примамлива перспектива за лидери в регион, в който Съединените щати исторически са имали огромно влияние.

Насаме обаче гватемалските бизнес лидери, например, се притесняват, че преследването на политически елити от САЩ за корупция ще подтикне правителствените служители към обятията на по-прощаващи съюзници.

Все пак президентът на Гватемала Алехандро Джамати, който не беше поканен на срещата на върха в САЩ за демокрацията тази седмица, така или иначе пътува до Вашингтон и обеща лоялност към Тайван.

В Хондурас новото правителство на новоизбрания президент Ксиомара Кастро се ангажира засега с Тайпе и близки отношения с Вашингтон, въпреки че открито се заиграваше с по-тесни връзки с Пекин по време на предизборната си кампания.

Съединените щати приветстваха това, като високопоставеният американски служител заяви, че Вашингтон е готов да предостави „прилив“ на помощ, за да помогне на Кастро да изпълни приоритета си за облекчаване на тежкото икономическо положение на Хондурас.

Все пак някои съюзници на Кастро, включително Родолфо Пастор, старши член на нейния преходен екип, казват, че страната му трябва да запази възможностите си за работа с Китай отворени, криейки възможността Хондурас да признае претенциите на Пекин над Тайван в бъдеще.

„Подозирам, че цената, която Хондурас ще се опита да извлече от своите тайвански партньори, за да не смени курса, просто се е повишила значително“, каза Елис, визирайки Никарагуа.