Никарагуа възобновява дипломатически отношения с Пекин и къса тези с Тайван

Решението разгневи Вашингтон и ще подкрепи Пекин в част на света, която отдавна се смята за заден двор на американците

12:10 | 10 декември 2021
Автор: Антон Груев
Никарагуа възобновява дипломатически отношения с Пекин и къса тези с Тайван

Китай и Никарагуа възстановиха дипломатическите си отношения след като страната скъса своите с Тайван, към когото Китай предявява претенции, предава Reuters. Този ход ще разгневи Вашингтон и ще подкрепи Пекин в част на света, която отдавна се смята за заден двор на американците.

Китайското външно министерство обяви решението след среща с финансовия министър на Никарагуа и 2-ма от синовете на президента Даниел Ортега в северния китайски град Тиендзин. Скъсването на отношенията с Тайван означава, че дипломатическите съюзници на острова стават само 14, а и представлява удар срещу Съединените щати.

В последните месеци отношенията между президента Ортега и Вашингтон се влошават, а решението на Никарагуа беше обявено в в деня, в който американският Държавен департамент наложи санкции върху Нестор Монкада Лау, съветник на Ортега по националната сигурност. Причината за тях е, че Лау развива схема за митнически измами от които печелят членовете на правителството на Ортега.

Американският държавен департамент е заявил, че решението на Никарагуа не отразява волята на народа, защото правителството не е било избрано по честен начин.  

„Знаем, че това лишава жителите на Никарагуа от доверен партньор в тяхното демократическо и икономическо развитие,“ казва говорителят Нед Прайс в свое изявление. „Насърчаваме всички страни, които ценят демократичните институции, прозрачността и върховенството на закона и развиват икономическото благоденствие за своите граждани да задълбочат връзките си с Тайван.“

Китайският външен министър Уан Ий заяви, че оставащите 14 съюзници на Тайван подкрепят Тайпе единствено заради натиска от САЩ и „доларовата дипломация на Тайван“. Тайпе отрича тези обвинения.

През 2019 конгресът на Никарагуа приема заем от 100 милиона долара от Тайван, но в петък от тайванското външно министерство казаха, че парите, които трябваше да отидат за икономическо възстановяване, не са били платени заради „процедурни проблеми с изискванията за разпределение“ от банката, чието име не посочиха.

Президентът на Тайван Цай Ингвен заяви, че няма да се огънат под натиска или да променят желанието си да защитават демокрацията и свободата да „вървят уверено към света.“

„Колкото по-успешна е демокрацията в Тайван, толкова по-сина е международната подкрепа и натискът от лагера на автократите,“ заяви тя в Тайпе.

Висш член на тайванското правителство заяви пред „Ройтерс“, че моментът в който Никарагуа къса отношенията си е „провокативен“ и става по време на Срещата на върха за демокрацията организирана от американската администрация, на която присъства и Тайван.

Ортега къса отношения с Тайван и през 1985 година, но през 1990, те са възстановени при тогавашния президент на Никарагуа Виолета Барио де Чаморо.

Дипломатически източник базиран в Тайпе заяви, че този ход не е изненадващ, предвид че Вашингтон е загубил лостовете си за влияние върху Ортега заради санкциите. И че е нормално той да се обърне към Китай за помощ и подкрепа.

Сега вниманието се насочва към друг съюзник на Тайван – Хондурас.

Съветниците на встъпващия в длъжност президент Сиомара Кастро казаха, че тя няма да установи връзки с Китай и се отрекоха от казаното от нея по-рано, че е отворена към вероятността да започне официални отношения с Пекин.