Китай приветства новото германско правителство с предупреждение за Тайван

Пекин призова Германия да се съсредоточи върху практическото сътрудничество, а не обратното

17:13 | 25 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай предупреди новата германска управляваща коалиция да не се меси във вътрешните работи на страната и намекна, че това може да навреди на отношенията между тях, освен ако Берлин не признае политиката за Единен Китай, предава Bloomberg.

“Предходните германски правителства са зачитали политиката за Единен Китай и се надяваме, че новата власт също ще го направи, ще уважава основните интереси на Китай и ще предпази политическата основа на двустранните отношения,” заяви Жао Лиян, говорител на китайското външно министерство по време на редовен брифинг в четвъртък.

Предупреждението беше отправено след като избраният за нов канцлер на Германия Олаф Шолц представи програма за правителството, която включва изненадващо остър език по въпросите свързани с Китай. Той обещава да не пести критиките си срещу страната заради нарушаването на човешките права и  призовава Пекин да разхлаби хватката си върху Хонконг, както и да се ангажира да подкрепи участието на Тайван в международни организации.

Политическата платформа, която трябва да влезе в сила с встъпването в длъжност на новото правителство следващия месец, бележи промяна от политиката на Ангела Меркел към Пекин и привежда най-голямата икономика в Европа в по-голяма степен в съответствие с политиките на американската администрация.

Промяната в тона е „поразителна“ и „крайно необходимо връщане към реалността“, написа в Twitter Янка Ертел, директор на програмата за Азия в Европейския съвет за външни отношения в Берлин.

Като чета последния германски коалиционен договор, промяната в езика за Китай е още по-удивителна. От Берлин променят тона си. Това е крайно необходима корекция към реалността. Добра работа, свършена от силен екип от преговарящи. Предстоят вълнуващи времена за външната политика на Германия...

Много от препратките засягат така наречените „червени линии“ на Пекин, включително демократичния остров Тайван, който китайската Kомунистическа партия смята за свой, въпреки че никога не го е управлявала. Съгласно политиката за Eдинe Китай, страните с дипломатически връзки с Пекин не трябва да признават правителството в Тайпе, което е изключено от Организацията на обединените нации от 1971 г.

Коалиционното споразумение излага планове за изграждане на отношения с Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Индия като част от нова Индо-тихоокеанска стратегия, която ефективно отстоява германските интереси в задния двор на Китай. Той изтъква Синдзян като зона от особена загриженост по отношение на правата на човека и призовава Китай да поддържа принципа „една страна, две системи“ спрямо Хонконг.

Новото германско правителство очаква Китай да играе „отговорна роля за мира и стабилността в съседство“ и подкрепя разрешаването на спорове в Южнокитайско и Източнокитайско море на основата на международното право. В плана е записано и че „всяка промяна в статуквото в Тайванския проток може да бъде разрешена само по мирен начин и по взаимно съгласие“.

Джао призова Германия да работи с Китай за развитие на отношенията „и да се съсредоточи върху практическото сътрудничество, а не обратното“.

„Бих искал да подчертая, че въпросите, свързани с Тайван, Южнокитайско море, Хонконг и Синдзян, са вътрешни работи на Китай“, каза Джао.