Германците не искат да губят хватката върху Европарламента

Немската делегация в ЕНП се опитва да дирижира избирането на нов председател на ЕП, който да им върне услугата с високи постове

08:30 | 24 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Германските консерватори може да губят позициите си в Бундестага, но със сигурност не смятат да понесат същите щети на фронта на Европейския Парламент. Няколко парламентарни източници на Politico в Брюксел твърдят, че германските евродепутати се опитват да дирижират избирането на малтийската депутатка Роберта Мецола за председател Европарламента. Като благодарност пък тя ще осигури високи позиции на германиците около нейния пост. 

Тези планове се случват в сърцевината на най-голямата парламентарна група в парламента - тази на Европейската народна партия (ЕНП). Тази сряда ЕНП би трябвало да избере своя кандидат за председател на Европейския парламент. Който и да бъде кандидатът на ЕНП, той ще има сериозен шанс да бъде избран за позицията, имайки предвид споразумението между парламентарните групи да изберат консерватор на позицията, след като левия Давид Сасоли освободи мястото. 

Лидерът на Европейската народна партия - Манфред Вебер, който също е германец, е част от този таен план, казват източниците на Politico. 

Тези парламентарни игрички предизвикаха негодувание вътре в самата ЕНП, като се възроди мнението, че християндемократите все още се опитват да контролират цялото консервативно семейство. Това се смята за неприемливо, имайки предвид, че Християндемократическия съюз претърпя най-лошата си загуба на парламентарни избори от Втората световна война насам. Християндемократите са обвинявани, че се задържат на власт чрез системата услуга за услуга и шуробаджанащина. 

„Германците активно настояват за “пакета Роберта“, твърди един служител на ЕНП. „Роберта е от малка страна и е напълно зависима. ... Германците отчаяно искат да задържат властта, въпреки че претърпяха провал в Германия.”

Тайната сделка, казаха служители, ще включва назначаването на Михаел Александър Шпайзер, служител на германския парламент и съпруг на настоящия шеф на кабинета на Вебер, за бъдещ ръководител на кабинета на Мецола. Това ще включва и поставянето на висши германски евродепутати като Райнер Виланд в няколко от 14-те места за заместник-председатели на Парламента.

Избрана за първи път в Европейския парламент през 2013 г., Мецола наскоро се превърна в популярен избор за ЕНП за негов председател. Но има трима официални кандидати от ЕНП: Мецола, нидерландският евродепутат Естер де Ланге и австрийският евродепутат Отмар Карас. И остава неясно кой германски евродепутат в крайна сметка ще подкрепи малтийската звезда, тъй като делегацията все още изглежда разделена относно избора си.

Номинирането и издигането на Мецола до председателството на парламента ще бъде сериозна промяна за ЕНП и за самата институция. Там обикновено силните позиции обикновено отиват у евродепутати от големи страни като Германия, Испания или Полша.

Длъжностни лица, близки до Мецола, отричат ЕНП да е подготвила какъвто и да е „пакет Мецола“. Анонимен източник твърди, че „тя определено няма екип за подобна кампания“. Вместо това те твърдят, че Мецола, която е на 42 години, символизира смянатa на поколенията в парламента и е работила усилено, за да убеди колегите си в способностите си, включително и германската делегация. Мецола е бивш юрист и  е завършила Колежа на Европа, също се смята за водещ глас в парламента по въпросите за миграцията.

Ако Мецола наистина вземе председателството на парламента, тя ще бъде първият малтиец, който ще си осигури една от най-високите позиции в ЕС. В парламента председателите обикновено идват от големи държави от ЕС като Германия или Франция или от учредители като Нидерландия. Малта, страна само с около 515 000 души, която се присъедини към ЕС през 2004 г., не е нито силна, нито основател.

Независимо дали Мецола ще спечели номинацията на партията или не в, в ЕНП има нарастващи критики относно начина, по който Вебер и германската делегация често награждават тези, които покажат вярност към партията.