SEC обещава повече яснота за крипто

Хестър Пиърс, член на SEC

20:00 | 18 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Малко ми е рано да ви кажа какво да очаквате и какво планира новият председател за крипто. Той е доста ясен вече и каза, че иска да има надзор на спот пазарите – било от SEC или друг регулатор.

По отношение на работата в SEC, надявам се да можем да дадем повече яснота в няколко други области.

Първо – разпространението на токени. Смятам, че трябва да одобрим търгуван продукт на базата на биткойн и вече имаме нови заявки и на основата на етериум. Трябва и да дадем яснота по надзора на регулираните лица – за брокери,  дилъри и инвестиционни съветници.

Това са някои области, в които бих искала да действаме.

Не мога да коментирам никакви текущи дела. Само ще кажа, че предприехме действия от 2017г и очаквам докато в този сегмент има дейност, да има и разследвания.

Въпреки това бях много ясна по въпроса. Смятам, че трябва да предоставим регулаторна яснота преди да отделим още време да разследваме дали не се касае за измама.

Винаги се опитвам да сме малко по-точни. Когато говорим за крипто активи или дигитални активи като финансови инструменти, ние казваме, че смятаме, че се продават като инвестиционен контракт. Това означава, че около продажбата на този актив се правят обещания. Не означава, че самият актив непременно трябва да е финансов инструмент.

Означава, че се продава като такъв.

След това се появява въпроса кога някой може да продава такъв актив не като финансов инструмент? Това е много трудна задача.

Моята цел като регулатор на финансовите инструменти е да се опитам да регулирам финансовите пазари така, че да защитя инвеститорите и целостта на пазара.

Винаги насърчавам хората да вземат сами решенията си. Без значение кой какво казва за финансовите инструменти или някакви активи – звезда от шоубизнеса или неговият брат или майка му.

Решавайте сами, анализирайте сами. И ако не можете да го направите, потърсете финансов специалист или при друг, ако става дума за нефинансов актив, за да получите нужната помощ, за да решите и да го направите мъдро.