Хестър Пиърс: Крипто отваря врати за повече хора във финансите

Хестър Пиърс, член на SEC

20:00 | 18 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Със сигурност ще има дигитални валути на централни банки, в САЩ или извън САЩ. Не съм човекът, който ще каже. Фед каза, че мислят за това.

Очаквам да видя плодовете на това мислене, когато решат да започнат да обсъждат в обществото.

Други централни банки предлагат дигитални валути и мисля, че това е естествено развитие на парите и хората ще се насочат към тях.

Има много въпроси около тях. Въпроси за защитата на личните данни, дали на хората ще им бъде удобно да ги използват или ще предпочетат да използват частни стейбълкойнс.

Това са въпроси, които поне в САЩ трябва да решим, защото ни е грижа за личните финансови данни.

Една от ползите на крипто е, че позволява на хората по цял свят да участват.

Криптопазарите са много разнообразни. Следователно нивото на участие на различни хора в различни страни е много различно. Това важи и за отделните крипто активи.

Можете да мислите по този начин.

Но да не забравяме и че крипто активността може да се промени много лесно и е много по-трудно за определена страна или група хора в нея да поставят под контрол дадена децентрализирана система.

Доколкото е децентрализирана изобщо.

Традиционният финансов свят очевидно донесе на обществото много важни ползи. С развитието си, крипто ще започне да отваря още повече врати, за да могат повече хора да участват във финансовата система.

Това е добре. Би трябвало да насърчаваме такива неща.

Дали трябва да внимаваме за рискове? Това постоянно правят регулаторите.

Трябва да следим за рискове без значение дали идват от традиционната финансова система или от децентрализираната. Или пък от съчетание на двете.

Тези опасения, че има нещо присъщо на крипто, което би трябвало да ни плаши от системна гледна точка е преувеличено.