Пазарът на труда ще определи кога Фед ще започне да обсъжда намаление на улесненията

Раджив Де Мело, директор на Deep Learning Investments

17:30 | 31 май 2021
Обновен: 18:43 | 31 май 2021
Преводач: Мария Попова

Няколко от централните банки на развиващите се пазари са в процес на нормализиране на лихвите, защото виждат повишението на инфлацията. Забелязва се промяна в  тона на централните банки и на някои от развитите пазари – миналата седмица в Нова Зеландия, в Канада също. Но не мисля, че тези държави ще предизвикат значително забавяне.

Китай наистина се тревожи от покачването на цените на суровините. Но посланието е интересно: централните банки на развиващите се пазари няма да наклонят везните на световната икономика към забавяне.

Все още налице са много силни данни и инерция в САЩ, в Европа и те подкрепят възстановяването. Така че не смятам, че за сега има някаква логика да се фокусираме над няколко развиващи се пазара и по-малки икономики, които променят политиката си.

Инфлацията

Стойността от 3,1%, която беше обявена в петък е наистина висока и надвишава целта на Фед.

Това подсказва, че ще се наложи прилагането на известни промени в политиките. Ние силно зависим от данните за пазара на труда получени в петък по отношение на създаването на работни места.

Заплатите са важни, защото ако има някакъв тип инфлация, но тя не се отразява на заплатите, тогава централната банка ще се въздържи от нормализация на лихвите.

Ако пазарът на труда е стабилен, то тогава очаквам Фед да започне по-интензивно обсъждане на намаляването на улесненията на следващото си заседание.