Deep Learning Investments: Най-важни са данните за ваксинациите

Раджив Де Мело, директор на Deep Learning Investments

19:03 | 31 май 2021
Обновен: 19:13 | 31 май 2021
Преводач: Мария Попова

Приложенията на тази иновация са широкообхватни.

В данните има много информация, а новите начини за анализ на данните ги прави особено интересни и чрез тях много бързо добивате идея за икономиката. Данните могат да са шумни и трябва внимателно да се пресяват.

Ние разполагаме с много повече източници на данни, отколкото традиционните икономически данни. Това е особено важно за случилото се през последните 12 месеца.

Например с данните за мобилността, получени от Google. Те ни дават представа какви ще бъдат продажбите на дребно и икономическият ръст.

Това, което научихме е свързано с данните за мобилността и как те са свързани с онова, за което след това хората харчат пари.

Най-важните в момента данни за мен са тези свързани със случващото се с ваксинационната кампания. Защото знаем, че карантината намалява активността и намалява заразяването с вируса, но наистина вреди на икономиките. Докато ваксинациите, позволяват на икономиките да растат, а мобилността да се увеличава.

Имаме пример в няколко страни, особено в Израел, че това наистина работи, а сега вече го виждаме и в някои по-големи икономики като тази на САЩ, където темповете на ваксиниране са много по-високи.

Държавите увеличават темповете на ваксиниране. Затова и аз проявявам повече интерес към страните, които изостават, защото те могат да пострадат от спада в икономиката за по-продължителен период от време докато тече това неравнопоставено и неравномерно възстановяване.