Какви заплахи има за сигурността във Вашингтон на иногурацията

Дерек Уолбанк Bloomberg News

17:09 | 19 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Знаем, че длъжностите лица бяха критикувани, защото не приеха заплахите преди събитията във Вашингтон достатъчно сериозно.

Сега ситуацията се обърна на 180 градуса и лично аз никога не съм виждал подобни мерки за сигурност, а живея в района от много години.

Центъра на Вашингтон, където охраната около церемонията по встъпване в длъжност винаги е засилена, защото обикновено се очакват стотици хиляди души, които искат да чуят какво ще каже новия президент от трибуната на Националния мол. Тази година обаче тук ще бъде много тихо.

Това така или иначе щеше да е така заради Ковид, но сега са издигнати барикади, които на практика създават зелена зона в центъра на Вашингтон около Националния мол, Белия дом и Капитолия.

 Ситуацията наистина е много необичайна, но не трябва да забравяме, че Капитолия беше щурмувана преди по-малко от 2 седмици, така че мерките не трябва да ни изненадват.

В центъра на всичко това е Джо Байдън, както знаете, той е ветеран политик и сенатор в продължение на десетилетия, беше и вицепрезидент.

Той ще встъпи в длъжност и ще опита да говори за обединение.

Ще призове към единство една страна, която е меко казано по-разделена отколкото е била от много време насам.