Какво очакваме да каже Байдън в речта си на иногурацията

Дерек Уолбанк Bloomberg News

16:18 | 19 януари 2021
Обновен: 17:10 | 19 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Мисля, че ще отдели много внимание на единството.

Байдън е човек, който иска да излъчва завръщане на компетентността и че повече няма нужда да се питате какъв е този хаос в Туитър.

Смятам, че ще се опита да създаде образа за страна, в която всичко е възможно, ако хората са обединени.

Ще говори много за големите предизвикателства пред Съединените щати. Едно от тях разбира се е пандемията от Ковид-19. Но има и други – може да говори за климата или за отношенията между расите и расовото равенство.

Със сигурност ще говори за икономиката. Всичко това са теми, които очакваме Байдън да засегне много рано и то в дълбочина. Не забравяйте, че той вече представи планове за пакет стимули на стойност 1,9 трилиона долара.

Другото, което очаквам е да чуем не само думи, но и да видим действия.

Много често в американската политика чуваме, че някой ще направи нещо още през първия си ден. И това често не означава първия ден, а евентуално първите няколко седмици. Но този път ден първи означава точно това.

Подгответе се за изпълнителни укази, които да отменят някои от политиките на предходната администрация.

Байдън е съставил екип от хора с опит, които разбират как функционира механиката на правителството и се подготвят за множество дейности от първия ден.

Според обществено достъпния график на президента, той е планирал много срещи и много обаждания, но все още няма никакви подробности за тях. Но както и Дженифър Джейкъбс предаде, знаем, че за последния си ден той е планирал прощално събитие, след което смята да отпътува за Флорида.

Интересното в случая е, че от десетилетия насам има традиция да се присъства на церемонията по встъпване в длъжност на следващия президент.

Но според сегашния график на Тръмп, той планира да пропусне цялото събитие.

Така че ще бъде много необичайно предаване на властта.

Обикновено се организира мащабно събитие за мирно предаване на властта, което да послужи за пример на целия свят.

Така че това ще е поредният пример за нарушаване на общоприетите норми.