ЕС постигна сделка за бюджета и фонда за възстановяване, част 1

Шарл Мишел, предсдател на Европейския съвет

14:16 | 21 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Успяхме! Европа е силна и обединена. Сключихме споразумение за възстановителния пакет и европейския бюджет. Това, разбира се бяха трудни преговори в много трудни времена за всички европейци. Един маратон, който завърши успешно за всички 27 страни членки, но най-вече за хората. Това е добро и стабилно споразумение, и най-важното, това е точното споразумение за Европа в този момент. Искам да благодаря на всички лидери, президентът на Комисията, както и техните екипи за усърдната работа. Показахме колективна отговорност и солидарност. И показахме вяра в общото ни бъдеще. И това споразумение изпраща един категоричен сигнал, че Европа е съюз, който  предприема действия.

Преговорите бяха за пари. Но, разбира се, те включват много повече. Те бяха за работниците, техните семейства, здраве и благополучие. Вярвам, че това споразумение ще бъде разглеждано като повратен момент в пътуването на Европа. Но то ни изстрелва и в бъдещето.

Това е първият случай, първият случай в европейската история, в който нашият бюджет ще е пряко свързан с климатичните ни цели. И първият път, в който спазването на върховенството на закона е решителен критерий за бюджетни разходи. И първият случай, в който икономиките ни са насочени към борба с кризата.

Откъс от изявлението на Мишел на 21 юли 2020г.