ЕС постигна сделка за бюджета и фонда за възстановяване, част 2

Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК

14:11 | 21 юли 2020
Обновен: 14:18 | 21 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Искам да подчертая още две точки. Сега собствените ни ресурси са тясно свързани с връщането на дълга. Това е голяма крачна напред с ясен график. Страните членки ще се възползват, защото те ще плащат по-малко за инвестициите, а новите собствени ресурси допълнително ще подсилят Европейския съюз в дългосрочен план.

Радвам се, че успяхме да запазим това постижение по време на тези преговори.

Възстановяването на Европа ще бъде природосъобразно. Новият бюджет ще захранва Зелената сделка, ще ускори дигитализацията на европейската икономика и благодарение на пакета Следващо поколение ЕС, националните реформи ще бъдат подпомогнати. Така инвестираме в бъдещето на Европа.

И накрая, за разлика от предходни кризи, страните членки предпочетоха не междуправителствени споразумения. А оставиха възстановяването на Европа в ръцете на Европейската комисия.

Заедно ще управляваме 1,8 трилиона евро. По-голямата част от парите ще бъдат преведени през програми, в които участва Европейският парламент.

Пакетът Следващо поколение ЕС идва с огромна отговорност и ние сме решени да въведем реформи и привлечем инвестиции в Европа. Въпреки това, трябва да спомена и един конфликтен момент.

В желанието си за компромис, лидерите възприеха промени с дългосрочни последици в новата Многогодишна финансова рамка и пакетът Следващо поколение ЕС в сферите здравеопазване, миграция, външна политика и фонда InvestEU. Те не приеха инструмента за подкрепа на платежоспособността. Това е жалко, защото намалява перото за иновации в бюджета, въпреки че над 50% от общия бюджет на Следващо поколение ЕС и Многогодишна финансова рамка ще подкрепя съвременни политики.

И в заключение искам да кажа, че Европа има шанс да излезе по-силна от кризата. Днес направихме историческа стъпка, с която всички можем да се гордеем.

Но остава да направим още една важна крачка. Първо, трябва да работим с Европейския парламент, за да постигнем споразумението. Предстои ни много работа, но днес направихме огромна крачка към възстановяването.