Петролът отбелязва четвърта поредна седмица на ръст

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че неговата администрация проверява високите цени на бензина

13:54 | 17 септември 2021
Обновен: 15:17 | 17 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към четвърта поредна седмица на увеличение на цените, подкрепена от признаци на по-затегнат пазар и по-голямо нарастване на цените на енергията.

West Texas Intermediate, който се понижи в петък, все още се изкачи с около 4% тази седмица. Инвеститорите проследяват големите поскъпвания в други енергийни суровини, особено в природния газ, който повиши цената си с около 45% досега през това тримесечие и стимулира перспективата за смяна на горивата. 

Референтният показател на САЩ също се повиши, тъй като запасите от суров петрол и бензин в страната регистрираха продължителни спадове.

Но с покачването на цените има нарастващи признаци, че правителствата стават неспокойни от последващите ефекти върху икономиките. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че неговата администрация проверява високите цени на бензина, докато Китай заяви тази седмица, че ще продава петрол от стратегическите си резерви.

ръст петрол

Пазарите на суров петрол са в бичи модел, който е белязан от по-високи краткосрочни цени, отколкото в среден план. Междувременно продукти като пропан, които се използват за отопление и се повишават обикновено през зимата, се търгуват на многогодишни върхове с покачването на цените на природния газ. 

Условията на петролните пазари трябва да останат затегнати до края на годината, според Commerzbank AG, въпреки планираните увеличения от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници.

Тази седмица петролът поскъпна поради „по-тежки условия на петролния пазар, както се вижда от неотдавнашния рязък спад на запасите от петрол в САЩ, но и поради рязкото покачване на европейските цени на енергията“, каза Йенс Педерсен, старши анализатор в Danske Bank A/S.

С акцент върху високите цени на енергията в цяла Европа, изпълнителният директор на Международната енергийна агенция Фатих Бирол заяви, че цените на газа могат да останат високи седмици наред заради голямото търсене. Той също така каза, че ще бъде изненадан ако петролът поскъпне над 100 долара за барел, въпреки силното възстановяване на търсенето тази година.