Испанският индекс IBEX е най-зле представащият се в петък в Европа

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 10.09.2020

14:16 | 11 септември 2020
Обновен: 14:42 | 11 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Британският паунд се насочва към най-големия си седмичен спад от март, докато преговорите за Brexit продължават. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

"Акциите поскъпват във Великобритания, но поевтиняват на повечето други места, като испанският индекс IBEX изтрива 1.2% от стойността си, като по този начин се превърща в най-лошо представящия се показател в Европа в петък". 

По думите на Потс акциите от банковия и туристическия сектор в Европа се разпродават днес, но акциите от добивния сектор се търгуват на зелено. 

"Пандемията продължава да смущава световната икономика. Данните от САЩ показват слабост в скорошната сила на пазара на труда, а случаите на заразени с коронавирус продължават да се увеличават в световен мащаб".

Потс посочи, че цената на петрола се насочва към първите си седмични спадове от април. Той обясни, че това се дължи на рязкото спадане на рисковите настроения по-рано през седмицата и неравномерното възстановяване на търсенето.

"Днес фючърсите в Лондон се колебаят около 40 долара за барел. Запасите от суров петрол в САЩ нарастват, а запасите в центъра за съхранение в Кушинг достигат най-високото си ниво от май. Въпреки че възстановяването на търсенето на горива набира скорост в Азия и Европа, в САЩ продължава да изостава".

Целия пазарен коментар вижте във видеото.