Причина за $120 млрд. да не залагаме срещу падане на фикса на датската крона

Натискът върху валутата се увеличава заради референдума във Великобритания

13:00 | 12 юни 2016
Обновен: 14:24 | 12 юни 2016
Датски крони. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Датски крони. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Човекът, начело на най-големия пенсионен фонд в Дания, е убеден, че нищо не може да свали фиксирания валутен курс на датската крона към еврото. Откакто ЕЦБ започна с изключително разхлабената си парична политика през 2015, започнаха да се засилват и спекулациите, че фиксът на кроната към еврото няма да издържи на натиска от поскъпване на датската валута. Референдумът във Великобритания е още един фактор, който предполага поскъпване на кроната, след като тя се счита за сигурен актив. 

Не така обаче мисли 43-годишният Карстен Стендевад, главен изпълнителен директор на ATP – най-големият пенсионен фонд в Дания с активи в обем на $120 млрд. или над една трета от БВП на скандинавската страна. 

Датската централна банка вече се намеси през май, за да отслаби кроната, като това е първи подобен ход от февруари 2015 насам, когато спекулативната атака срещу кроната беше в разгара си. 

Около 72% от активите на ATP са в датски крони, като това отговаря на средното ниво през последните няколко години. Стендевад каза пред Bloomberg, че вярва в способността на Датската централна банка да удържи фиксирания валутен курс при всякакви обстоятелства. 

Натискът върху кроната обаче вероятно ще продължи поне до 23 юни – датата на референдума във Великобритания, а ако се стигне до Brexit – дори и след това.