Петролът може да достигне $37 за барел през 2016

Barclays стана поредната банка, която понижи прогнозите си за цените на черното злато

17:26 | 13 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Петролът може да достигне $37 за барел през 2016

Предвид цените на петрола, които бързо вървят към територия от под 30 долара за барел, инвестиционните банки се надпреварват да намаляват прогнозите си, за да отразят бедственото начало на 2016 г. коментира MarketWatch, цитиран от Investor.bg.

Публикувайки съобщение късно в понеделник, Barclays стана поредната банка, която понижи прогнозите си, заемайки особено меча позиция по отношение на суровините и предлагайки доста мрачни очаквания за бъдещото на петролните пазари.

„Последните спадове на цените на основните суровини в момента са по-големи от тези в която и да е криза през последните 30 години, а спекулативното позициониране е много по-негативно отколкото в дълбините на финансовата криза“, казват анализаторите на банката, водени от ръководителя на проучванията в областта на суровините Кевин Нориш.

„Това предполага, че макар ценовите перспективи да са по-слаби от преди, пътят напред може да е много неравен“, казват те.

Банката сега очаква както петролът сорт Брент, така и сорт West Texas Intermediate да достигнат средна цена от 37 долара за барел през 2016 г., което е под предишната прогноза за съответно 60 долара и 56 долара. Брентът във вторник се търгува на цена от около 31,50 долара, а WTI – около 31,30 долара за барел.

На какво тогава се дължи това остро понижение на перспективите? Да започнем с това, което Barclays нарича „пълно разпадане на сплотеността на ОПЕК“, след като през декември картелът се отказа от производствените си цели. Проблемите в ОПЕК се задълбочиха още повече в началото на януари с напрежението между Иран и Саудитска Арабия.

Налице са и американските шистови производители, които са доказали, че могат да бъдат „по-устойчиви от очакваното“, като те са станали по-ефективни, продават неосновни активи и стартират разработването на най-печелившите райони, казва Barclays.

Освен всичко това тук са и мрачните прогнози за световната икономика, както и по-силният долар, който прави петрола по-скъп за притежателите на други валути.

Morgan Stanley в понеделник също заяви, че зелената валута нанася удари по цените на петрола, твърдейки, че сценариите с цена на суровия петрол от 20 до 25 долара са възможни. Това обаче не е основната прогноза на Morgan Stanley за 2016 г., като банката очаква суровия петрол да достигне средна цена от 47,50 долара за барел тази година.