Петролът поскъпва - индустриален доклад сочи, че запасите в САЩ са по- малко

Запасите в страната са намалели с 2,4 млн. барела

07:53 | 12 юни 2024
Обновен: 07:55 | 12 юни 2024
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът увеличи печалбите си, след като данни от промишлеността посочиха намаляване на запасите от суров петрол в САЩ преди доклада на МАЕ за пазарните перспективи.

Фючърсите на сорта Brent се покачиха над 82 щ.д. за барел, след като в началото на седмицата поскъпнаха с почти 3%, докато West Texas Intermediate се търгуваше близо до 78 щ.д. Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,4 млн. барела през миналата седмица, според запознати с данните.


Петролът продължава да поскъпва с оглед на свиването на запасите в САЩ. API съобщава, че запасите в страната са намалели с 2,4 млн. барела

Тази седмица петролът се възстанови след разпродажбите, предизвикани от плана на ОПЕК+ да върне част от добива през тази година, което би допринесло за голямото предлагане извън групата. Във вторник САЩ прогнозираха, че производството им през 2024 г. ще се увеличи повече от досегашните оценки до нов рекорд. 

Организацията на страните износителки на петрол обаче остава с положителна прогноза. Според месечния доклад от вторник групата запазва прогнозата си за засилване на търсенето през втората половина на тази година. Оценките са по-оптимистични от тези на други представители на бранша.

„Виждаме значителен дефицит през третото тримесечие, което подсказва, че цените все още имат възможност да се повишат“, заяви Уорън Патерсън, ръководител на отдела за стокова стратегия на ING Groep NV в Сингапур. „Петролният баланс ще бъде напрегнат в краткосрочен план.“

По-късно в сряда Международната агенция по енергетика ще представи своята моментна снимка на перспективите за търсенето и предлагането, която ще бъде последвана от решението за лихвените проценти на Федералния резерв.