Доклад описва вредния подход на Уолстрийт към Амазония

В доклада, публикуван от Stand.earth Research Group, се посочват шест банки, които според него са отговорни за почти половината от цялото пряко финансиране на петролни и газови операции в Амазония през последните 20 години

12:45 | 11 юни 2024
Автор: Франсес Шварцкопф,Сайджел Кишан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои от най-големите банки на Уолстрийт не отчитат напълно рисковете, свързани с бизнеса с петролни и газови компании, които работят в тропическите гори на Амазонка, показва ново проучване на природозащитна организация.

В доклада, публикуван от Stand.earth Research Group, се посочват шест банки, които според него са отговорни за почти половината от цялото пряко финансиране на петролни и газови операции в Амазония през последните 20 години.

JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, Itau Unibanco Holding SA, Banco Santander SA и Bank of America Corp. не са успели „да се справят напълно с неблагоприятните последици от своето финансиране“, твърдят изследователите. Шестата банка - HSBC Holdings Plc - беше отличена за промяна в своята политика.

„Повечето от тези банки твърдят, че защитават правата на човека и околната среда, но с изключение на HSBC продължават да финансират дейността на държавни и частни петролни и газови компании в Бразилия, Перу, Колумбия и Еквадор“, пишат авторите на доклада.

Говорител на JPMorgan заяви, че банката подкрепя правата на човека и проверява „чувствителните бизнес дейности“. Говорителите на Citigroup и Bank of America се позоваха на най-новите си политики за управление на риска, в които са разписани изискванията за комплексна проверка и са обяснени очакванията, на които трябва да отговарят клиентите.

Itau Unibanco заяви по електронната поща, че „работи за справяне с обезлесяването“. Говорител на Santander заяви, че банката разбира „напълно важността на опазването на Амазония“ и работи с клиентите си.

Говорител на HSBC, която прекрати финансирането на петролни и газови проекти в Амазония през 2022 г., заяви, че „подходът на банката е да се фокусира върху реалното намаляване на емисиите, докато подкрепяме нашите клиенти в осъществяването на енергийния преход“.

Според Stand.earth и Координационния орган на организациите на коренното население от басейна на река Амазонка - обединяваща група, представляваща повече от 500 представители на местното население - банките са се заели да формулират своите политики за екологичен и социален риск в тесен смисъл, за да намалят смислените оценки на въздействието.

В някои случаи физическата площ, за която се изисква проверка, съставлява по-малко от една пета от Амазония, изчисляват авторите на доклада. Някои транзакции са структурирани по начин, който затруднява проследяването им, твърдят още авторите на доклада. Много от сделките са синдикирани и нивото на надлежна проверка, която трябва да се извърши, често е намалено.

„Данните наистина не са достатъчно прозрачни“, заяви в интервю Анджелин Робъртсън, автор на доклада и изследовател от Stand.earth. Тя и колегите ѝ призовават правителствата в региона да въведат по-строги правила.

Предупреждението идва в момент, когато глобалните температури надхвърлят досегашните рекорди, което приближава региона на деветте държави, съставляващи Амазония, към екологичен колапс. Деградацията на Амазония рязко се е увеличила през първите четири месеца на тази година поради зачестилите пожари и липсата на превантивен мониторинг, съобщиха миналия месец бразилски служители по околната среда.

Организациите призовават банките да подкрепят глобалното споразумение, което цели опазването на 80% от Амазония.

„Ние буквално живеем в горяща тропическа гора, реките ни са замърсени или пресъхват“, казва в изявление Фани Куиру, генерален координатор на COICA. Световните банки „трябва да бъдат подведени под отговорност“.